Μόλις ακούσατε για το ashwagandha και αναρωτιέστε τι είναι; Ή μήπως το έχετε συναντήσει σε άλλα άρθρα και σκοπεύατε να διαβάσετε κάποια στιγμή για αυτό; Αν κάτι από αυτά ισχύει τότε συνεχίστε να διαβάζετε καθώς παρέα θα ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ashwagandha, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων για την υγεία, πόση ποσότητα πρέπει να παίρνετε, πότε να το πάρετε, τους τύπους συμπληρωμάτων και πολλά άλλα…

ashwagandha Τι είναι το ashwagandha;

Το Ashwagandha είναι ένας μικρός αειθαλής θάμνος που προέρχεται από μέρη της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Το ασυνήθιστο όνομά του σχετίζεται με τον τρόπο που μυρίζει – οι ρίζες του ashwagandha μυρίζουν σαν άλογο, με το «ashwa» να σημαίνει άλογο. Αυτές οι ρίζες που μοιάζουν με σωλήνα συλλέγονται, ξηραίνονται και αλέθονται σε σκόνη. Το φυτό ashwagandha είναι γνωστό ως ένα από τα πιο ισχυρά βότανα, που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια πίσω. Εκτός από ένα αρχαίο βότανο, είναι επίσης γνωστό ότι είναι προσαρμογόνο – που περιέχει ένα μείγμα αμινοξέων, βοτάνων και βιταμινών που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διαχειριστεί το στρες. Το Ashwagandha αναφέρεται συχνά ως «ινδικό ginseng» λόγω των αναζωογονητικών του ιδιοτήτων, παρόλο που βοτανικά, το ginseng και το ashwagandha δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Επίσης, διάφορα μέρη του φυτού ashwagandha χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, αλλά είναι το εκχύλισμα ashwagandha – το οποίο είναι εκχύλισμα των ριζών του φυτού – που βρίσκεται στα περισσότερα συμπληρώματα. Οι πιο παραδοσιακές θεραπείες της Αγιουρβέδα χρησιμοποιούν ολόκληρη την αποξηραμένη ρίζα του φυτού ashwagandha, η οποία μετατρέπεται σε σκόνη και συνήθως βυθίζεται σε γάλα. Ωστόσο, πιο σύγχρονα συμπληρώματα ashwagandha είναι τα εκχυλίσματα ashwagandha που επισημαίνονται ως εκχύλισμα Withania Somnifera. Τα εκχυλίσματα Ashwagandha είναι πιο εκλεπτυσμένα από τη σκόνη ashwagandha και μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας νερό ή χημικά.

Τι κάνει η ashwagandha;

Το Ashwagandha είναι ένα προσαρμογόνο, ένας φυσικός παράγοντας που σύμφωνα με πληροφορίες βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες. Ως αποτέλεσμα, πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει δυνητικά και με το άγχος και την κατάθλιψη. Το Ashwagandha περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα Βιθανολίδες (ή γουαθινολίδες).

Που χρησιμοποιείται η Ashwagandha;

Το Ashwagandha έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά πράγματα τα τελευταία 3.000 χρόνια. Ο μεγάλος κατάλογος των πλεονεκτημάτων για την υγεία του ashwagandha περιλαμβάνει:

  • την ανακούφιση από το στρες
  • την ενίσχυση του ύπνου
  • την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τη βελτίωση της συγκέντρωσης.

Συνολικά, έχει κερδίσει κάπως μεγάλη φήμη με τα χρόνια για την αντιμετώπιση του στρες (χάρη στα προσαρμογόνα) και τη βελτίωση της ικανότητας σκέψης (π.χ. επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης). Επίσης, στην Ινδία χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν 5.000 χρόνια για παθήσεις, όπως ρευματισμούς, δυσκοιλιότητα, αϋπνία, φλεγμονώδεις αρθρώσεις, χρόνιο στρες, παράσιτα και ορμονικές ανισορροπίες.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως φυτικό φάρμακο, καθώς επίσης αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και δημιουργεί μια γενική αίσθηση ευεξίας. Ως αποτέλεσμα, η χρήση του ashwagandha εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την Ινδία για θέματα, όπως: στρες, κούραση δυσκολία συγκέντρωσης, κακή μνήμη, δυσκολία στον ύπνο, χαμηλή λίμπιντο, συχνή ασθένεια, ανησυχία, χαμηλή αντοχή (ψυχική ή σωματική), πόνος στις αρθρώσεις, νευρολογική κατάσταση…

Είναι ασφαλές το ashwagandha; 

Αφού διαβάσετε όλα τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το ashwagandha, ίσως σκεφτείτε «ναι είναι όμως άραγε ασφαλές»; Το Ashwagandha είναι μια φυσική θεραπεία με βότανα που πιστεύεται ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας παράγοντες όπως είναι η δοσολογία , η λήψη άλλων συμπληρωμάτων διατροφής και γενικά την συνολική σας υγεία. Καλό θα είναι για οποιαδήποτε χρήση κάποιου συμπληρώματος να μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας!  Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, το ashwagandha καλό είναι να αποφεύγεται!  

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ashwagandha;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να  πραγματοποιήσετε λήψη του ashwagandha σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Τα συμπληρώματα Ashwagandha έρχονται σε μορφές όπως κάψουλες, τσίχλες και ταμπλέτες για να βελτιώσουν εύκολα την καθημερινή σας διατροφή. Η σκόνη Ashwagandha μπορεί εύκολα να αναμιχθεί με smoothies, χυμό και γάλα ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τη λήψη δισκίων ashwagandha.  Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να κάνετε λήψη του ashwagandha εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές προτιμήσεις και η ποσότητα που θα λάβετε εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο το λαμβάνετε.

Ψάχνετε ιδέες για το πως να καταναλώσετε την Ashwagandha σε κάποιο ρόφημα;

Ένας δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης ashwagandha σε σκόνη είναι να φτιάξετε το γάλα της Σελήνης. Το γάλα σελήνης αποτελεί μια ιδανική συνταγή για  όσους υποφέρουν από αυπνίες καθώς το ρόφημα αυτό βοηθάει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. 

Η συνταγή για  ρόφημα γάλα σελήνης, moon milk γάλατος σελήνης με σκόνη ashwagandha είναι  κατάλληλη και για vegan!

Ρόφημα «Γάλα της Σελήνης»

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Εξοπλισμός: Ένα φλιτζάνι/κούπα, σύρμα και κατσαρόλα

 

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι γάλα επιλογής (πλήρες ή κάποιο φυτικό (αμύγδαλο, καρύδα κ.λπ.) )
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη σκόνη ashwagandha
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1 πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

Εάν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον θα ήταν εξαιρετικά μεγάλη μας χαρά να το μοιραζόσασταν με κάποιο δικό σας άτομο!

 

Η χρήση των αιθέριων ελαίων χρονολογείται στο 18.000 π.Χ. Σήμερα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους που αναζητούν φυσικές λύσεις για τα πάντα, από το άγχος και τις δερματικές ατέλειες μέχρι τον οικιακό καθαρισμό, τα αιθέρια έλαια είναι πιο δημοφιλή από ποτέ.Με περισσότερες από 9 εκατομμύρια αναρτήσεις στο Instagram που χρησιμοποιούν το hashtag #essentialoils, είναι δίκαιο να πούμε ότι αποτελούν μέρος του καθημερινού ενδιαφέροντος. Το Διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετικός πόρος για όλα όσα σχετίζονται με τα αιθέρια έλαια, για ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τα πιθανά οφέλη. Ως αποτέλεσμα, οι διαδικτυακές αναζητήσεις για αιθέρια έλαια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το διαδεδομένο ενδιαφέρον για τη φυσική ευεξία. Υπάρχουν πάνω από 90 διαφορετικοί τύποι αιθέριων ελαίων αλλά μερικά ξεχωρίζουν ως σταθερά αγαπημένα μεταξύ της κοινότητας των ατόμων που χρησιμοποιούν καθημερινά τα αιθέρια έλαια.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως 6 από τα κορυφαία αιθέρια έλαια σε προτίμηση ανά τον κόσμο συγκεντρώνουν χαλαρωτικές, ηρεμιστικές ή τονωτικές ιδιότητες. Με 1 στους 6 ενήλικες να αντιμετωπίζουν μια κοινή ψυχική διαταραχή όπως το άγχος και η κατάθλιψη, δεν είναι καθόλου περίεργο που η ζήτηση για μια φυσική θεραπεία είναι ολοένα και υψηλότερη.

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα από τα πιο περιζήτητα αιθέρια έλαια και την χρήση τους:

Λεβάντα

Με ένα άρωμα βοτάνων αλλά και λουλουδιών όπως ένας αγγλικός εξοχικός κήπος, το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι το πιο περιζήτητο αιθέριο έλαιο στον κόσμο. Δεν είναι καινούργια μόδα – η λεβάντα χρησιμοποιείται τουλάχιστον από τους μεσαιωνικούς χρόνους σε αρώματα και σαπούνια. Γιατί είναι τόσο δημοφιλές όμως σήμερα και σε τι είναι ευεργετικό;

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων του άγχους

Διάσημο για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται από χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να ανακουφιστούν από αισθήματα άγχους. Από αισθητηριακή άποψη, η εισπνοή της μυρωδιάς λεβάντας προκαλεί ηρεμία. Ωστόσο, η δράση κατά του άγχους της λεβάντας υποστηρίζεται επίσης από την επιστήμη. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση λεβάντας μπορεί να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα και να βελτιώσει τη χαμηλή και ανήσυχη διάθεση των ανθρώπων. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και το μασάζ μπορεί επίσης να έχει πραγματικά οφέλη για το άγχος. Σε μια μελέτη, με ασθενείς σε νοσοκομειακή μονάδα εντατικής θεραπείας κατανεμήθηκαν τυχαία ολιστικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της αρωματοθεραπείας με χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας. Οι ασθενείς που έλαβαν αρωματοθεραπεία ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεσή τους και τα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν άλλες ολιστικές θεραπείες.
Σχετικά με το μασάζ, μερικές σταγόνες μπορούν να προστεθούν σε ένα λάδι μεταφοράς όπως το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι jojoba.

Μπορεί να βοηθήσει σε έναν καλύτερο ύπνο

Με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής και την πανταχού παρουσία της τεχνολογίας στα περισσότερα υπνοδωμάτια πλέον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από εμάς αναζητούν φυσικούς τρόπους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η εισπνοή ελαίου λεβάντας πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των γυναικών μετά τον τοκετό.

Μέντα

Το αιθέριο έλαιο μέντας είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα. Πρόκειται για το δεύτερο πιο περιζήτητο αιθέριο έλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί όμως;

Είναι αναζωογονητικό

Το έλαιο μέντας εισπνέεται από πολλούς ανθρώπους ως ένας τρόπος για να μειώσει την ψυχική κόπωση. Λίγες σταγόνες σε ένα βαμβακερό μαντήλι ή μουσελίνα είναι αρκετές για να σας δώσει ένταση τις στιγμές που αισθάνεστε τον εαυτό σας να εξαντλείται. Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο μέντας αραιωμένο σε κάποιο έλαιο βάσης, σε σπρέι δωματίου ή σε ατμοποιητή για αναζωογονητική, αίσθηση δροσιάς.

Μπορεί να βοηθήσει τους κουρασμένους μύες

Είτε πρόκειται για μια μέρα που σκύβετε πάνω από μια οθόνη γεμάτη δεδομένα είτε από σκληρή δουλειά στο γυμναστήριο, οι κουρασμένοι μύες μπορεί να οφεληθούν  από μια δόση ελαίου μέντας.
Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι λειτουργεί, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τη μενθόλη στο έλαιο μέντας χρήσιμη για την κόπωση των μυών όταν εφαρμόζεται τοπικά σε κρέμα ή αλοιφή. Λίγες σταγόνες ελαίου μέντας αραιωμένο με λάδι βάσης στην μπανιέρα θα ανακουφήσουν τους κουρασμένους μύες κατά τη διάρκεια μιας παραμονής μέσα στην μπανιέρα.

Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος

Δεν είναι τυχαίο ότι η οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα έχουν τη μυρωδιά και τη γεύση της μέντας. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου μέντας σκοτώνουν τα βακτήρια μέσα στο στόμα που προκαλούν κακοσμία. Σε μια μελέτη με άτομα που εμφάνισαν δυσοσμία του στόματος (κακή αναπνοή), ένα στοματικό ξέβγαλμα με μέντα μείωσε σημαντικά τις περιπτώσεις δυσοσμίας του στόματος μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Λεμόνι

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού έχει ένα αδιαμφισβήτητο πικάντικο και φρουτώδες άρωμα. Γιατί όμως αναζητείται στο διαδίκτυο χιλιάδες φορές κάθε μήνα;

Μπορεί να βοηθήσει να νικήσει την ακμή 

Όπως το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, το έλαιο λεμονιού είναι αντιβακτηριακό, επομένως μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ακμής σκοτώνοντας εκείνα τα βακτήρια που προκαλούν τα σπυράκια στην επιφάνεια του δέρματός σας.
Εάν βρίσκετε το άρωμα του λεμονιού υπερβολικό, ανακατέψτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου για να αραιώσετε το έντονο άρωμα εσπεριδοειδών, μέσα σε ένα έλαιο βάσης.

Τα έλαια εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στον ήλιο, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται αραιωμένα με λάδι βάσης πριν την εφαρμογή στο δέρμα και να χρησιμοποιείται SPF μετά ώστε να αποφευχθεί η βλάβη του δέρματος από την UVA ακτινοβολία.

Μπορεί να βοηθήσει να νικήσει τη ναυτία

Μια έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι το έλαιο λεμονιού μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διάχυση του αιθέριου έλαιου λεμονιού στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας έναν ατμοποιητή, η προσθήκη του σε κρέμα χεριών, σπρέι δωματίου ή απλά εισπνέοντας απευθείας από το μπουκάλι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή των κυμάτων ναυτίας .

Υλάνγκ Υλάνγκ

Αυτό το όμορφα αρωματικό λουλούδι προέρχεται από την ασιατική και την αυστραλιανή ήπειρο και είναι ένα από τα κορυφαία αιθέρια έλαια. Ποια είναι λοιπόν η ιδιότητα του ylang ylang και ποια είναι τα οφέλη του;

Είναι χαλαρωτικό

Το γλυκό και βαρύ άρωμα του Ylang ylang είναι ιδιαίτερα περιζήτητο ως συστατικό αρωματοθεραπείας και προσθήκης στα αρώματα. Είναι επίσης ηρεμιστικό και θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο αιθέριο έλαιο για να το έχετε στην συλλογή σας κατά του άγχους.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της ηρεμιστικής του δράσης

Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες που εισέπνευσαν αιθέριο έλαιο ylang ylang βρήκε επίσης σημαντικά ηρεμιστικά αποτελέσματα. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και τον παλμό μετά την εισπνοή υλάνγκ υλάνγκ.

Λιβάνι

Βραβευμένο από τους αρχαίους πολιτισμούς, το λιβάνι είναι ακόμα δημοφιλές σήμερα στους ανθρώπους που αναζητούν ένα γήινο, έντονο άρωμα.

Σε χαλαρώνει

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού είναι ένα άλλο έλαιο που φημίζεται για τις καταπραϋντικές, ανακουφιστικές του ιδιότητες. Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τις αισθήσεις σας. Με βάση την παραδοσιακή χρήση, το λιβάνι θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα.

Neroli

Το αιθέριο έλαιο νερολί είναι πολύ συγγενικό με το αιθέριο έλαιο από άνθη πορτοκαλιάς. Και τα δύο προέρχονται από την ίδια πικρή πορτοκαλιά. Γιατί όμως είναι το έκτο πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο ;

Θρέφει το δέρμα 
Το αιθέριο έλαιο neroli χρησιμοποιείται ως αρωματικό και θεραπευτικό έλειαο για πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και σώματος. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα ορισμένων δερματικών ανησυχιών και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος καθώς επίσης προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων του στρες
Η εισπνοή ελαίου νερολί έχει συνδεθεί με μια ηρεμιστική αίσθηση. Μια μελέτη του 2012 στην Κορέα διαπίστωσε ότι τόσο η κορτιζόλη (μια βασική ορμόνη του στρες) όσο και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν μετά την εισπνοή ενός μείγματος αρωματοθεραπείας αιθέριων ελαίων λεβάντας, υλάνγκ υλάνγκ, μαντζουράνας και νερολί.

Περγαμόντο

Φρουτώδες και λίγο πικάντικο με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία ενώ τώρα καλλιεργείται και στην Ιταλία, το αιθέριο έλαιο περγαμόντο είναι επίσης πολύ αγαπητό στους καταναλωτές, καθώς:

Προάγει τη συναισθηματική ευεξία
Μελέτες έχουν δείξει θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία μετά από αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο περγαμόντο. Μια μελέτη συνέδεσε την εισπνοή ελαίου περγαμόντο με θετικές ψυχικές καταστάσεις όπως το να αισθάνεσαι έμπνευση, υπερηφάνεια και δύναμη.

Αντί επιλόγου, αξίζει να γνωρίζετε: 

Τα αιθέρια έλαια, αν και φυσικά, είναι βιοδραστικές ουσίες υψηλής συγκέντρωσης και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες εάν χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα, επομένως να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία πριν από τη χρήση.
Μερικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες απευθείας στο δέρμα, ωστόσο είναι σημαντικό να αραιωθούν τα αιθέρια έλαια σε κατάλληλο έλαιο βάσης για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι καλές επιλογές για έλαια βάσης συμπεριλαμβάνουν το καστορέλαιο, το σιταρέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι jojoba, το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον επισκέπτη υγείας πριν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια.

Αν βρήκατε αυτό το άθρο ενδιαφέρον θα ήταν χαρά μας τα το μοιραστείτε στα social σας!

Ποιο είναι αυτό το πολύτιμο στοιχείο που είναι γνωστό με δύο ονομασίες; Φυσικά, αναφερόμαστε στην βιταμίνη Ε ή λιγότερο γνωστή ως τοκοφερόλη.

Ο όρος τοκοφερόλη είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «τόκος» που σημαίνει γέννα – δημιουργία και το «φέρω». Πρόκειται για ένα στοιχείο που ανήκει στην ομάδα λιποδιαλυτών χημικών ενώσεων, με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Δείτε την χημική σύσταση της τοκοφερόλης:

χημική ένωση τοκοφερόλης

 

Με βάση τη χημική τους δομή χωρίζονται σε α-, β-, γ- και δ-τοκοφερόλες, στο σύνολό τους όμως είναι γνωστές ως βιταμίνη Ε. Συνήθως μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές φυτικής προέλευσης ενώ μεγάλη περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες συναντάμε στους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του τις τοκοφερόλες για αυτό και είναι απαραίτητη οι πρόσληψη τους από άλλο μέσο.

 

Πως βοηθάει η τοκοφερόλη στις ελεύθερες ρίζες ;

Η βιταμίνη Ε είναι άκρως απαραίτητη για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Η χρησιμότητα της για όλους τους τύπους κυττάρων είναι απαραίτητη καθώς έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τη μεμβράνη των κυττάρων του αίματος, του νευρικού συστήματος, των σκελετικών μυών και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, από τις ελεύθερες ρίζες.

Ένας πολύ δυνατός συνδυασμός στοιχείων που ωφελεί τον οργανισμό, και ενισχύει την αντιοξειδωτική της δράση είναι η βιταμίνη C και το σελήνιο.

Η βιταμίνη Ε είναι μια δυνατή αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών.

βιταμίνη Ε

Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες που συχνά ακούμε;

Η ικανότητα του οργανισμού να μετατρέψει τον αέρα και τα τρόφιμα σε χημική ενέργεια εξαρτάται από μια αλυσιδωτή αντίδραση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι σημαντικές για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και σ φυσιολογικές ποσότητες προστατεύουν από ιούς, βακτήρια, παράσιτα και μικρόβια. Τι γίνεται όμως όταν υπερβαίνουν το ‘’όριο’’; Τότε, εμφανίζουν προβλήματα στον οργανισμό επηρεάζοντας τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA. Έτσι, ως αποτέλεσμα να προκύπτει μια σειρά από νοσήματα και η πρόωρη γήρανση στην επιδερμίδα.  Η παραπάνω κατάσταση ονομάζεται οξειδωτικό στρες και εμφανίζεται στον οργανισμό όταν υπάρχει παραπάνω ποσότητα ριζών σε αυτόν.

Πρέπει να επισημάνουμε πως  ο οργανισμός μας μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες ωστόσο η ικανότητα αυτή ελαχιστοποιείται με το πέρασμα του χρόνου.

 

βιταμίνη ΕΤι ποσότητα βιταμίνης Ε χρειαζόμαστε για μια καλή υγεία ;

Κατά βάση, η ποσότητα τις βιταμίνης Ε που πρέπει να προσλαμβάνουμε αλλάζει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία βρισκόμαστε, την ανάγκη του οργανισμού μας, το φύλο στο οποίο ανήκουμε καθώς και το είδος της διατροφής που ακολουθούμε.

Οι τροφές φυτικής προέλευσης και συγκεκριμένα τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε ενώ οι τροφές ζωικής προέλευσης δεν διαθέτουν τόσο μεγάλα επίπεδα βιταμίνης Ε.

Επί παραδείγματι, αν η διατροφή σας είναι αυξημένη σε τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά όπως ηλιέλαιο, λάδι από σπόρους κάρδαμου, καλαμποκέλαιο, και υψηλής λιποπεριεκτικότητας ψάρια (τόνος, σολομός και πέστροφα), τότε η ποσότητα σε βιταμίνη Ε που πρέπει να ληφθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνεται.

Πως θα ξέρω πόση ποσότητα, όμως πρέπει να λάβω;

βιταμίνη Ε

Καλό θα ήταν για τέτοιου είδους απορίες πάντα να απευθύνεστε στον προσωπικό σας γιατρό και να μην εμπιστεύεστε τυφλά, αναρτήσεις και προτροπές από μη σχετικά άτομα στο διαδίκτυο. Είναι εξαιρετικό να ενημερώνεστε και να αντλείτε πληροφορίες από αυτό, όμως ειδικά για θέματα υγείας θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί ποιον εμπιστευόμαστε.

Όπως συμβαίνει και στον ιστότοπο μας, τα άρθρα μας έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτεινόμενη λύση για οποιαδήποτε πάθηση, θεραπεία και ενόχληση. ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε έναν ειδικό!

Αν χρειάζεστε φυσική τοκοφερόλη ή αλλιώς βιταμίνη Ε για την παραγωγή οποιουδήποτε είδους τότε μπείτε εδώ: https://www.kirpitsas.gr/product/tokoferoli-tocopherol/

 

 

 

 

Υπάρχουν αρκετά έλαια που εμφανίζονται καθημερινά στο skincare ως ο απόλυτος βοηθός για την ενυδάτωση της επιδερμίδας,  την θρέψη και την θεραπεία από διάφορε δερματικές παθήσεις. Συνήθως δύο έλαια που συναντώνται ευρέως είναι η καρύδα και το τζοτζόμπα.

Σίγουρα τα δύο αυτά έλαια αποτελούν εξαιρετικά προϊόντα αλλά όταν πρόκειται να ψάξουμε για λάδια που μπορούν να δράσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά στο skincare αξίζει να ψάξετε λίγο περισσότερο. Και για ποιο λάδι θα μιλήσουμε στην προκειμένη περίπτωση; Φυσικά για το έλαιο Μαρούλα.

Το Βιολογικό Έλαιο Μαρούλα με μια ματιά

ΕΙΔΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ: Μαλακτικό

ΚΥΡΙΑ ΟΦΕΛΗ: Κλειδώνει την ενυδάτωση και μαλακώνει το δέρμα, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ: Το λάδι Marula είναι καλό για όλους τους τύπους δέρματος, ωστόσο, όπως και με τα περισσότερα έλαια, είναι ιδανική επιλογή για όσους έχουν πολύ ξηρό ή σκασμένο δέρμα.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ: Το λάδι Marula μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ: Δεν υπάρχουν γνωστά συστατικά με τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προϊόντα τα οποία έχουν ενεργά συστατικά (ρετινοειδή, πεπτίδια, αντιοξειδωτικά) για να τα σφραγίσει στο δέρμα και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους.

ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΕ: Δεν υπάρχουν επί του παρόντος γνωστά συστατικά που θα αλληλοεπιδράσουν αρνητικά με το έλαιο marula. Θα συμβουλεύαμε να αποφύγετε την συνεχόμενη χρήση ελαίων σε καθημερινή βάση στο πρόσωπο σας ώστε να μην διαταράσσετε η ισορροπία του δέρματος.

Τι είναι το έλαιο Μαρούλα;

Το έλαιο Marula είναι ένα φυσικό έλαιο που προέρχεται από το δέντρο marula (τεχνική ονομασία: Sclerocarya birrea) που βρίσκεται στην υποσαχάρια τροπική Αφρική. Το λάδι μπορεί να προέρχεται είτε από τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους ή τον καρπό του εν λόγω δέντρου. Ο ξηρός καρπός μπορεί να βραστεί, οι σπόροι να συμπιεστούν ή να επεξεργαστούν ώστε να διεξαχθεί. Σημαντικό γεγονός αποτελεί το πώς στην Αφρική χρησιμοποιείται στην Αφρική εδώ και αιώνες ως θεραπεία για πολλές δερματικές παθήσεις.  Στην πιο καθαρή του κατάσταση, το λάδι είναι ανοιχτό κίτρινο χρώμα με ένα ελαφρύ άρωμα ξηρού καρπού.

Ποια είναι τα οφέλη από το λάδι Μαρούλα για την επιδερμίδα ;

Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα λάδια, έτσι και το έλαιο Μαρούλα, αποτελεί ένα εξαιρετικό ενυδατικό για την επιδερμίδα. Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εκεί.

  • Κλειδώνει την υγρασία στην επιδερμίδα
  • Δεν φράσει τους πόρους
  • Έχει αντιοξειδωτική προστασία
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Ε
  • Αποτρέπει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούνται από τις ακτίνες UV και την ρύπανση
  • Έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση
  • Περιέχει αμινοξέα και συγκεκριμένα L-αργινίνη και γλουταμικό οξύ, τα οποία έχουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες
  • Βοηθάει στην μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων
  • Έχει αντιφλεγμονώδες δράση
  • Προετοιμάζει το δέρμα ώστε να διεισδύσουν ευκολότερα τα υπόλοιπα προϊόντα του skincare

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Μαρούλα;

Όπως με τα περισσότερα έλαια, μπορείτε είτε να το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν είτε να το βρείτε ενσωματωμένο σε διάφορα προϊόντα περιποίησης.

Εμείς θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Μαρούλα ατόφιο και να το αναζητήσετε στην πρώτη μορφή καθώς οι ιδιότητες του είναι πολύ πιο ενισχυμένες, σε υψηλότερη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα πιο αποτελεσματικές.

Σε περίπτωση που το χρησιμοποιήσετε όπως παραπάνω, δηλαδή μόνο του,  τότε εφαρμόστε το στο τέλος του skincare σας την νύχτα ή πριν από το αντηλιακό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς το έλαιο Μαρουλα; Μπείτε εδώ: https://www.kirpitsas.gr/product/maroyla-viologiki-maroula-oil-cold-pressed-organic/

 

Το καλοκαίρι είναι από τις πιο όμορφες εποχές, καθώς φέρνει μαζί του τα γλυκά και ενίοτε δροσερά καλοκαίρια, στις βεράντες των σπιτιών, στα μπαλκόνια, στο βουνό, στην θάλασσα                                                            αλλά και στα στενά σοκάκια της πόλης. Όπου κι αν σε βρίσκει όμως μια καλοκαιρινή νύχτα, δυστυχώς είναι ανέφικτο να γλιτώσεις από τους μικρούς ενοχλητικούς επισκέπτες, τα κουνούπια.

Και εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα αντικουνουπικά. Όμως λόγω της σύστασης τους δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς και εντελώς αθώα, ώστε να τα χρησιμοποιεί κάποιος συχνά σε άμεση επαφή με το δέρμα, μικρών και μεγάλων.

Και ωραία, αφού δεν πρέπει να βάλω χημεία, τότε πως μπορώ να απωθήσω τους επισκέπτες αυτούς;

Υπάρχει φυσική λύση και δεν είναι άλλη από τα αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστά για το έντονο άρωμα τους και τις ευεργετικές ιδιότητες τους, καθώς συγκεντρώνουν μια μεγάλη ποσότητα αυτών σε πολύ μικρή ύλη.

Εξαιρετικά αιθέρια έλαια για την προστασία ενάντια στα κουνούπια είναι τα ακόλουθα:

Σιτρονέλα

Η αγαπημένη σιτρονέλα είναι ένα θαυμάσιο εντομοαπωθητικό αιθέριο έλαιο. Άλλωστε για αυτό την βρίσκουμε συχνά πλέον και στα περισσότερα αντικουνουπικά κεριά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μπορείτε να προμηθευτείτε αιθέριο έλαιο σιτρονέλας και να βάλετε λίγες σταγόνες από αυτό στα ρεσό κεράκια σας είτε να το αναμείξετε με κάποιο φυτικό έλαιο βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο (έτσι θα παρασκευάσετε και την δική σας αντικουνουπική λοσιόν).

 Λεβάντα

Χαλαρωτικό άρωμα, για αρμονία σώμα και πνεύματος. Με το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορείτε να διώξετε τα κουνούπια καθώς και διάφορα άλλα είδη από ζωύφια.

Θυμάρι

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πως το θυμάρι έχει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απώθηση των κουνουπιών. Το αιθέριο έλαιο του έχει πολύ πιο ενισχυνμένη δράση απ’ότι το φυτό που μπορεί να έχουμε στην γλάστρα μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς εντομοαπωθητικό ρίχνοντας λίγες σταγόνες στο αναμένο σας ρεσό.

Γεράνι

Αισθησιακό άρωμα και προστασία από τα κουνούπια 2 σε 1. Λίγες σταγόνες από αυτό το αιθέριο έλαιο είτε στην κρέμα σώματος σας, είτε σε κάποιο έλαιο βάσης και μπορείτε να αποκτήσετε άμεσα μια από τις αποτελεσματικότερες εντομοαπωθητικές λοσιόν.

 

Αυτά τα τέσσερα θαυματουργά φυτά μας δίνουν όλες τους τις ευεργετικές ιδιότητας μέσα από το αιθέριο έλαιο τους και μας προστατεύουν αποτελεσματικά από τα ενοχλητικά κουνούπια και το δυσάρεστο τσίμπημα τους.

Εσείς γνωρίζετε κάποιο άλλο αιθέριο έλαιο που δεν περιλαμβάνεται στην λίστα, το έχετε δοκιμάσει και διαπιστώσατε πως έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πείτε μας, με ένα σχόλιο.

Για να βρείτε τα αιθέρια έλαια του κειμένου, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.kirpitsas.gr/essences-list/

Φτιάξε την δική σου μάσκα αργίλου μαζί μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιδερμίδας σου!

 

Από την αρχαιότητα η άργιλος είναι ένα ευρέως γνωστό καλλυντικό, όπου μέσα από την εφαρμογή της στο πρόσωπομ αφαιρεί την λιπαρότητα, συσφίγγει τους πόρους και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Οι άργιλοι έχουν διάφορα χρώματα. Πράσινο, λευκό, κόκκινο, ροζ, μαύρο κ.α, έτσι είναι εύκολο κανείς να τους ξεχωρίσει. Ο κάθε ένας με το διαφορετικό του χρώμα, σηματοδοτεί και την διαφορετική του δράση.

Άρα, θα σκεφτεί κανείς; Είναι επιτηδευμένο το χρώμα τους ώστε να μπορεί κανείς να τους ξεχωρίζει;

Η απάντηση είναι όχι. Η άργιλος προέρχεται από διαφορετικές πηγές και πετρώματα που έχουν το χρώμα με το οποίο το χρησιμοποιούμε.

Ενδεικτικά, για να δείτε ποιον άργιλο θα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας, ρίξτε μια ματιά στο πινακάκι παρακάτω:

ΆργιλοςΤύπος Δέρματος
Κόκκινη

Ευαίσθητο &  Ερεθισμένο

ΛευκήΞηρό & Ευαίσθητο
ΡασούλΓια όλους τους τύπους
ΠράσινηΛιπαρό & μικτό

Τι είναι  όμως η Άργιλος;

Η άργιλος προέρχεται από ποικίλα ηφαιστειογενή και μη πετρώματα, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα, στοιχεία και μικροοργανισμούς.

Έχει μορφή σκόνης διότι το αργιλώδες χώμα προέρχεται των πετρωμάτων σε πολύ λεπτά σωματίδια, τα οποία περιέχουν θρεπτικά στοιχεία όπως, ανθρακικό ασβέστιο, οργανικές ουσίες, σίδηρο κ.α.

Οι άργιλοι έχουν κυρίως αντισηπτική, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατική και καθαριστική δράση. Διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και έχουν εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες. Έτσι, η καλλυντική βιομηχανία τους έχει εμπιστευτεί στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων περιποίησης, τόσο ως κύριο συστατικό όσο και ως δευτερεύον.

 

‘’Ήξερες ότι: Η άργιλος είναι φυσικό προϊόν ανόργανης ένωσης!’’

 

Σε ποια μέρη του σώματος χρησιμοποιείται η άργιλος;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο αλλά και στα μαλλιά!

Και πως την χρησιμοποιώ σε αυτά τα σημεία;

Είτε ως μάσκα προσώπου, μαλλιών ή ακόμη και για την δημιουργία σαμπουάν.

Βρείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αργίλων εδώ: https://www.kirpitsas.gr/argiloi/

 

Δηλαδή, μπορώ να κάνω την δική μου μάσκα στο σπίτι με όποια άργιλο διαλέξω;

Η απάντηση είναι: Φυσικά και ναι!! Για αυτό εμείς εδώ θα σου πούμε μερικά tips που θα σου φανούνε εξαιρετικά χρήσιμα.

Προμηθεύσουμε υλικά υψηλής ποιότητας για τις μάσκες που θα διαβάσεις παρακάτω εδώ: www.kirpitsas.gr

Γιατί να βάλεις άργιλο στα μαλλιά;

Διότι καθαρίζει σε βάθος την τρίχα, απορροφά την extra λιπαρότητα και αφήνει τα μαλλιά καθαρά, ενυδατωμένα και χωρίς να φριζάρουν.

Πως θα κάνεις σαμπουάν από άργιλο;

Βρες την συνταγή παρακάτω:

 

Σπιτικό σαμπουάν με άργιλο

Υλικά

  • 1 κουτ. γλυκού πράσινη άργιλο
  • 20ml ζεστό προς χλιαρό νερό
  • Ελάχιστο Καστορέλαιο

Τρόπος Παρασκευής

Ανακατέψτε πρώτα την πράσινη άργιλο με το νερό και αφού γίνει ένα μείγμα ρίξτε και ελάχιστες σταγόνες από το καστορέλαιο. Έπειτα, εφαρμόστε το μείγμα που δημιουργήσατε σε νωπά μαλλιά (με χλιαρό νερό) και κάντε απαλό μασάζ σε όλη την κεφαλή. Στην πορεία ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

 

Σπιτική μάσκα προσώπου με άργιλο για ακνεϊκή επιδερμίδα

Υλικά

  • 2 κουτ. γλυκού πράσινη άργιλος
  • 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο
  • 1 κουτ. γλυκού νερό

 

Τρόπος Παρασκευής

Ανακατέψτε την πράσινη άργιλο με το νερό και στην πορεία αφού σχηματιστεί ένας χηλός, προσθέστε την σταγόνα του αιθέριου ελαίου. Εφαρμόζουμε στο πρόσωπο για περίπου 15 λεπτά. Στην συνέχεια, ξεπλένουμε το πρόσωπο με καλά και ενυδατώνουμε με την κρέμα ημέρας μας.

 

Οι παραπάνω συνταγές μπορούν να εκτελεστούν και με διαφορετικούς αργίλους, στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ο πράσινος λόγω της ιδιότητας του να είναι πιο ευρέως γνωστός και με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να δείτε περισσότερες συνταγές, αφήστε μας ένα σχόλιο!