Κωδικός προϊόντος: 10653 Κατηγορία:

Ποιότητα: Βιολογικό

INCI-name: Cyperus Esculentus Root oil

Εφαρμογή: Καλλυντικά, τρόφιμα

Πιστοποιήσεις: GR-BIO-10,DE-ÖKO-007 / COSMOS certified 100% bio (organic) / Kosher

Έγγραφα: (MSDS) (PDS)

Περιγραφή

Το Tigernut ανήκει στο είδος του κυπείρου και σχετίζεται με τον γνωστό τροπικό πάπυρο. Τα υπόγεια ριζώματα παράγουν καστανά φρούτα μεγέθους μπιζελιού, των οποίων η χαρακτηριστική γεύση θυμίζει αμύγδαλα και φουντούκια.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν ήδη τους καρπούς του φυτού ως ταφικά παραθέματα στους τάφους των Φαραώ, γεγονός το οποίο δείχνει τη μεγάλη σημασία του tigernut ως πολιτιστικού και σημαντικού φυτού για χιλιάδες χρόνια. Στον 8ο αιώνα οι Άραβες έφεραν το φυτό στην Ισπανία, όπου καλλιεργείται τώρα στην περιοχή της Βαλένθια. Το ισπανικό όνομα του tigernut είναι το Chufa.

Ειδικά Χαρακτηριστικά

Το έλαιο Tigernut μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει το επίπεδο χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ελαϊκό οξύ. Η κακή χοληστερόλη LDL μειώνεται ενώ η καλή HDL χοληστερόλη αυξάνεται. Η αγγειοδιασταλτική δράση αποτρέπει την αρτηριοσκλήρωση και την αρτηριακή δυσκαμψία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ υποστηρίζει, επίσης, την παραγωγή χωνευτικών χυμών στο στομάχι, το ήπαρ, τη χολή και το πάγκρεας. Το έλαιο Tigernut διεγείρει τα οστά, ώστε να απορροφούν το ασβέστιο και υποστηρίζει την παραγωγή νέων οστικών κυττάρων επιδρώντας με αυτό τον τρόπο θετικά στην οστεοπόρωση.

Εφαρμογή σε καλλυντικά

Το ήπιο έλαιο με ουδέτερη μυρωδιά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για καλλυντικά και περιποίηση σώματος λόγω των πλούσιων και πολύτιμων συστατικών του και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυσική βιταμίνη Ε. Μειώνει τη γήρανση των κυττάρων και αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος καθυστερώντας την εμφάνιση των ρυτίδων ενώ, το δέρμα βελτιώνεται και γίνεται λείο και απαλό. Επομένως το έλαιο Tigernut έχει θετική επίδραση στη διαδικασία επούλωσης του ερεθισμού του δέρματος και του δερματικού εξανθήματος.

Εφαρμογή σε τρόφιμα

Δυστυχώς, το έλαιο tigernut εξακολουθεί να είναι ελάχιστα γνωστό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για  ένα υγιεινό, πολύ εύπεπτο λάδι για υγιεινή διατροφή που προσθέτει μια πλούσια και ξεχωριστή  γεύση στα πιάτα. Το χρυσοκίτρινο λάδι είναι ιδανικό για σαλάτες, γλυκά και επιδόρπια. Επιπλέον, το λάδι εμφανίζει υψηλή αντοχή στη θερμότητα και είναι ιδανικό για το μαγείρεμα, το ψήσιμο και το τηγάνισμα. Οι πολυάριθμες και πολύτιμες ζωτικές του ουσίες το καθιστούν ένα βρώσιμο λάδι υψηλής ποιότητας.