Κωδικός προϊόντος: 4106-S Κατηγορία:

INCI-Ingredients: LAVANDULA LATIFOLIA HERB OIL

EINECS: 284-290-6

CAS: 84837-04-7

Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας αποκτάται από τα αποξηραμένα λουλούδια και μπουμπούκια της Πλατύφυλλης Λεβάντας (Lavandula latifolia) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι 0.5 και 1%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας είναι ένα άχρωμο και μερικές φορές κίτρινο-πράσινο υγρό. Έχει μια ισχυρή, χαρακτηριστική μυρωδιά λεβάντας, με χαρακτηριστικές νότες καμφοράς. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 3, αιθανόλη 70%), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύρια συστατικά είναι η λιναλοόλη, η καμφορά και η 1,8-κινεόλη. Το λιμονένιο είναι επίσης παρόν αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου Λεβάντας έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε 1,8-κινεόλη και καμφορά το αιθέριο έλαιο Λεβάντας είναι πολύ καλό στη καταπολέμηση κρυολογημάτων. Ταυτόχρονα το αιθέριο έλαιο Λεβάντας έχει μία ισχυρή αποχρεμπτική δράση και χρησιμοποιείται κατά της ρινίτιδας, φαρυγγίτιδας και βρογχίτιδας με τη μορφή επιδέσμου, εντριβής, εισπνοής και ελαίων μπάνιου. Για εγκαύματα και άλλους τραυματισμούς του δέρματος το αιθέριο έλαιο Λεβάντας δείχνει μια αναζωογονητική δράση και μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στις προσβληθείσες περιοχές. Επίσης είναι αντιφλεγμονώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του κνησμού, της ωτίτιδας της νευρίτιδας με τη μορφή επιδέσμου και ως έλαιο μπάνιου.   

Στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο Λεβάντας χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση των νεύρων. Έχει ισχυρή νευροτονοτική δράση και βοηθάει κατά του γενικού άγχους, της αϋπνίας και της κούρασης. Προτεινόμενοι τρόποι χορήγησης του αιθέριου ελαίου Λεβάντας είναι τα έλαια μπάνιου, οι αρωματικές λάμπες και τα έλαια μασάζ. Επιπλέον το έλαιο προκαλεί μια εσωτερική ζεστασιά στον οργανισμό.

Ποσοστό χρήσης έως 2% ,σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.