Κωδικός προϊόντος: 4045-S Κατηγορία:

INCI-Ingredients: NEPETA CATARIA OIL

EINECS: 284-520-5

CAS: 84929-35-1

Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Νεπέτας αποκτάται από το βότανο (Nepeta cataria) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 0.2 και 0.7%.Το αιθέριο έλαιο Νεπέτας είναι συνήθως ένα άχρωμο προς κίτρινο υγρό. Η μυρωδιά χαρακτηρίζεται ως φρέσκια, δυνατή και πικάντικη. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 1 αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό.

Ειδικά Χαρακτηριστικά:  Χαρακτηριστικά συστατικά είναι η κιτρονελλόλη, η γερανιόλη, η κιτράλη, η β-καρυοφιλίνη, το λιμονένιο και τα παράγωγα λακτόνης όπως η νεπεταλακτόνη.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου Νεπέτας έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Ήδη κατά τον Μεσαίωνα, το αιθέριο έλαιο Νεπέτας χρησιμοποιήθηκε για πεπτικές διαταραχές. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το αιθέριο έλαιο Νεπέτας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ιογενείς λοιμώξεις όπως ο έρπης. Επιπλέον, λέγεται ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. 

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο Νεπέτας είναι γνωστό ως καταπραϋντικό έλαιο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αρωματικό κερί για την καταπολέμηση του άγχους και της νευρικής κατάθλιψης.

Ποσοστό χρήσης έως 2%. Σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.