Κωδικός προϊόντος: 4116-S Κατηγορία:

INCI-Ingredients: MELISSA OFFICINALIS LEAF OIL

EINECS: 282-007-0

CAS: 84082-61-1

CAS: 8014-71-9

Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Μελισσόχορτου αποκτάται από τα φύλλα και τα κλαράκια του Μελισσόχορτου (Melissa officinalis) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Μελισσόχορτου είναι ένα εύχρηστο κίτρινο προς κιτρινοπράσινο υγρό. Έχει μια χαρακτηριστική δροσερή μυρωδιά, η οποία συνοδεύεται από ελαφρές λουλουδάτες νότες. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Τα κύρια συστατικά η κιτράλη, ένα μείγμα από γερανιάλη και νεράλη. Σε μικρότερες συγκεντρώσεις συναντώνται γερανιόλη, κιτρινελλόλη, κιτρινελλάλη, ισοπουλεγκόλη και λιναλοόλη. Επίσης ως ιδιαίτερα ενεργό συστατικό πρέπει να αναφερθεί το ροσμαρινικό οξύ.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου από Μελισσόχορτο (lemon balm) έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Το Μελισσόχορτο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία πληγών. Στη μοναστηριακή ιατρική του Μεσαίωνα, το Μελισσόχορτο θεωρούνταν πανάκεια.

Στα καλλυντικά το αιθέριο έλαιο Μελισσόχορτου (lemon balm) χρησιμοποιείται σχετικά σπάνια εξαιτίας της υψηλής τιμής του. Χρησιμοποιείται κυρίως στον ιατρικό τομέα. Το αιθέριο έλαιο Μελισσόχορτου (lemon balm) είναι κατάλληλο για μείγματα με γκρέιπφρουτ, χαμομήλι (μπλε), λεβάντα, μύρτιλο, νέρολι, τριαντάφυλλο, γεράνι, τριανταφυλλιά, τεϊόδεντρο και Υλάνγκ-Υλάνγκ .

Το αιθέριο έλαιο Μελισσόχορτου γενικά δεν χρησιμοποιείται στην προετοιμασία φαγητού και ροφημάτων εξαιτίας της υψηλής τιμής του. Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε γλυκά πιάτα, σαλάτες και σως.  Το Μελισσόχορτο συναντάται συχνά και ως συστατικό σε τσάι βοτάνων, ειδικά στα κατευναστικά τσάγια.

Ποσοστό χρήσης έως 2% ,σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.