Κωδικός προϊόντος: 2946-V Κατηγορία:

Botanical name: Ocinum basilicum

Plant part: Herb

INCI-Ingredients: OCINUM BASILICUM OIL

CAS: 8015-73-4

EINECS: 283-900-8

Manufacturing: Steam distillation

Non Food Ingredient

 

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο του Βασιλικού (τύπου Λιναλοόλης) αποκτάται από τα φύλλα του Βασιλικού (Ocimum basilicum) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Οι υδρατμοί χρησιμοποιούνται σαν φορείς των οργανικών συστατικών των σπόρων. Εξαιτίας της μη αναμιξιμότητας των οργανικών συστατικών του ελαίου με το νερό, δημιουργείται μια ακανόνιστη φάση διαχωρισμού κατά τη διαδικασία της ψύξης, έτσι ώστε να απομείνει το αγνό αιθέριο έλαιο.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το έλαιο από βασιλικό είναι ένα άχρωμο προς κιτρινωπό υγρό και έχει χαρακτηριστική ευωδία. Το αιθέριο έλαιο του Βασιλικού διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Τα βασικά συστατικά είναι λναλοόλη και ευγενόλη. Επίσης περιέχει μεθυλοσαβικόλη αλλά το πολύ μέχρι 2%.

Εφαρμογές: Το αιθέριο έλαιο του Βασιλικού χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς της εναλλακτικής ιατρικής. Ο Βασιλικός χρησιμοποιείται συνήθως έναντι πεπτικών προβλημάτων και φουσκώματος. Ακόμη χρησιμοποιείται κατά της ναυτίας και του εμετού σαν εκχύλισμα τσαγιού. Επίσης η χρήση του αιθέριου ελαίου Βασιλικού σαν εισπνευστικό κατά των μπλοκαρισμένων ρινικών ιγμόρειων, έχει αποδειχθεί ευεργετική.

Το αιθέριο έλαιο του Βασιλικού (τύπου Λυναλοόλης) χρησιμοποιείται από την αρωματοθεραπεία κατά της κατάθλιψης, αλλά και ως αγχολυτικό. Έχει αναζωογονητική επίδραση στο νευρικό σύστημα και βελτιώνει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης.

Το αιθέριο έλαιο του Βασιλικού (τύπου Λυναλοόλης) χρησιμοποιείται στα καλλυντικά ως συστατικό ανδρικών αρωμάτων για την παραγωγή αλδεΰδης, οποπάναξ, συπρέ και πράσινων νότων. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και στις eau-de-Cologne.

Το αιθέριο έλαιο του Βασιλικού (τύπου Λυναλοόλης) γενικά δεν χρησιμοποιείται στην κουζίνα, παρόλο που ο Βασιλικός σαν βότανο είναι ένα παραδοσιακό και υψηλά εκτιμώμενο καρύκευμα της Μεσογειακής κουζίνας.

Ποσοστό χρήσης έως 2% ,σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.