Κωδικός προϊόντος: 2288-V Κατηγορία:

Botanical name: Rosmarinus officinalis

Plant part: Herb

INCI-Ingredients: ROSMARINUS OFFICINALIS LEAF OIL

CAS: 8000-25-7

EINECS: 283-291-9

Manufacturing: Steam distillation

Cosmetic Ingredient

Έγγραφα: Κατόπιν Σχετικού Αιτήματος

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Δενδρολίβανου αποκτάται από τα φύλλα και τα κλαριά του Δενδρολίβανου (Rosmarinus officinalis) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 1 και 3%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Δενδρολίβανου είναι ένα ρευστό άχρωμο προς κιτρινωπό και μερικές φορές ακόμα και πρασινωπό υγρό. Έχει μία πικάντικη αναζωογονητική και χαρακτηριστική μυρωδιά. Το αιθέριο έλαιο Δενδρολίβανου διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1:1, αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό.

Τα κύρια συστατικά του είναι η καμφορά και η βορνεόλη. Το πινένιο, η α-τερπινεόλη, το λιμονένιο, το καρυοφυλλένιο, το μυρσένιο, το Ρ-κυμένιο και ο οξικός βινυλεστέρας συναντώνται σε μικρότερες περιεκτικότητες.

Χημειότυπος: Ανάλογα το περιβάλλον και τις συνθήκες καλλιέργειας, το Δενδρολίβανο μπορεί να παράγει ποικίλα φυσικά συστατικά που οδηγούν σε έλαια με διαφορετικά αρώματα και θεραπευτικά οφέλη. Τα φυτά που παράγουν έλαια με διαφορετικές χημικές συνθέσεις, χαρακτηρίζονται από τον χημειότυπο. Ουσιαστικά, ο χημειότυπος ορίζει το συστατικό που βρίσκεται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση στο έλαιο. Το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο Δενδρολίβανου ορίζεται από τον χημειότυπο ct. Borneol-Camphor που σημαίνει ότι η καμφορά είναι το κυρίαρχο συστατικό.

Εφαρμογές στα καλλυντικά: Λόγω του κυριάρχου συστατικού το αιθέριου ελαίου Δενδρολίβανου ct. Borneol-Camphor που είναι η καμφορά, το έλαιο φαίνεται να βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της αναπνευστικής λειτουργίας ενώ παράλληλα ανακουφίζει και από τους μυϊκούς πόνους. Είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη του πεπτικού και μυοσκελετικού συστήματος και θεωρείται διουρητικό και αποχρεμπτικό/ αποσυμφορητικό. Επίσης βελτιώνει την νευραλγία, τις ημικρανίες, τη δυσμηνόρροια και την αμηνόρροια. Είναι ευρέως γνωστό και για τη χρήση του σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, καθώς μειώνει την εμφάνιση πιτυρίδας και λιπαρών μαλλιών.

Στην αρωματοθεραπεία το αναζωογονητικό άρωμα του αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου χρησιμοποιείται  ενάντια σε μια γενική έλλειψη συγκέντρωσης και αίσθηση αδυναμίας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ διαλυμένο σε έλαιο βάσης ή άλλο διαλύτη.