Κωδικός προϊόντος: 4060-S Κατηγορία:

INCI-Ingredients: ANETHUM GRAVEOLENS SEED OIL

EINECS: 289-790-8

CAS: 90028-03-8

CAS: 8006-75-5

Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Άνηθου αποκτάται από τους σπόρους του Άνηθου (Anethum graveolens) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 2.5 και 4.0%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Άνηθου είναι ένα άχρωμο προς κίτρινο υγρό. Έχει μία χαρακτηριστική δροσερή-πικάντικη μυρωδιά, η οποία θυμίζει κύμινο. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 2, αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύρια συστατικά είναι καρβόνη, λιμονένιο και α-φελλανδρένιο. Η καρβεόλη και η dihydrocarvone είναι επίσης παρούσες αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Σε αντίθεση με το αιθέριο έλαιο Άνηθου από βότανο (Herb), το αιθέριο έλαιο Άνηθου από τον σπόρο (seed) περιέχει πολύ μικρά ίχνη (+) dillether, απιόλης και μυριστικίνης.

Εφαρμογές: Το αιθέριο έλαιο Άνηθου έχει κάποιες ιατρικές ιδιότητες. Συγκριτικά με το αιθέριο έλαιο Άνηθου από βότανο (Herb), το αιθέριο έλαιο Άνηθου από σπόρο (seed) είναι πιο δυνατό γιατί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε Κετόνες (carvone, dihydrocarvone). Ωστόσο και τα δύο έλαια έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Ο Άνηθος ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν σαν σπιτικό γιατροσόφι για την ανακούφιση πεπτικών διαταραχών, φουσκωμάτων και κολικών.

Ωστόσο για τα παιδιά συνιστάται το λίγο πιο ήπιο αιθέριο έλαιο Άνηθου από βότανο (Herb). Το αιθέριο έλαιο Άνηθου από σπόρους (Seed) δρα επίσης σαν ισχυρό βλεννολυτικό κι έτσι συμβάλλει στην αποβολή βλέννας κατά την οξεία βρογχίτιδα είτε σαν επικαλυπτικό είτε σαν εκχύλισμα. Το αιθέριο έλαιο Άνηθου από σπόρους (Seed) μπορεί επίσης να διεγείρει τη ροή της χολής και έτσι αντιμετωπίζεται η συσσώρευση χολής στην χοληδόχο κύστη. Επίσης δρα σαν αντιπηκτικό και μπορεί να εφαρμοστεί με προσοχή, και σε μικρές ποσότητες για εντριβή, αλλά με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.

Το αιθέριο έλαιο Άνηθου από σπόρους (Seed) χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως ένα ήπιο διεγερτικό για την ψυχική επεξεργασία κρίσεων. Ιδιαίτερα σε πολύ ευαίσθητους και ευπαθείς ανθρώπους, θα προκαλέσει μια συσσωρευμένη ροή ενέργειας.

Ποσοστό χρήσης έως 2% ,σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.