Κωδικός προϊόντος: 4032-S Κατηγορία:

INCI-Ingredients: ARTEMISIA DRACUNCULUS OIL

EINECS: 290-365-5

CAS: 90131-45-6

CAS: 8016-88-4

Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο του Εστραγκόν αποκτάται από το ανθίζον βότανο Εστραγκόν (Artemisia dracunculus) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 0.2 και 0.3%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Εστραγκόν είναι ένα άχρωμο προς κίτρινο (κεχριμπάρι)  υγρό. Έχει μία χαρακτηριστική γλυκιά, πικάντικη μυρωδιά, η οποία συνοδεύεται από ελαφριές νότες που θυμίζουν γλυκάνισο, γλυκόριζα, σέλινο και βασιλικό . Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (0.5 σε 1: 1, αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύρια συστατικά είναι η μεθυλκαβικολη (estragol), η ανηθόλη και τα μια ομάδα ισομερών υδρογονανθράκων, τα ocimenes. Το λιμονένιο, η μεθυλευγενόλη και τα παράγωγα από πινένιο βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου Εστραγκόν έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Το Εστραγκόν θεωρούνταν για πολύ καιρό ένα βότανο το οποίο προστάτευε από τα δαιμόνια και χρησιμοποιούνταν σαν αντίδοτο για δαγκώματα από δηλητηριώδη ζώα και άγρια σκυλιά.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά η χαλαρωτική δράση του αιθέριου ελαίου Εστραγκόν σαν σπασμολυτικό (δύσπνοια), κατά της δυσμηνόρροιας, του μετεωρισμού και της σπαστικής κολίτιδας. Οι προτεινόμενοι τρόποι λήψεως είναι οι εντριβές. Σε περίπτωση ιογενούς νόσου μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των ιών (ιοστατική δράση). Το έλαιο Εστραγκόν έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση σε φλεγμονική κολίτιδα (ελκώδης κολίτιδα). Εξαιτίας της δράσης του σαν οιστρογόνο, έχει ευεργετική δράση κατά την διάρκεια της περιόδου. Έτσι τα συμπτώματα που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και γενικά με την έλλειψη περιόδου είναι πιο ήπια.

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί το αιθέριο έλαιο Εστραγκόν ως ηρεμιστικό σε περίπτωση ταχείας αναπνοής (hyperventilation) λόγω πανικού ή άγχους. Έχει επίσης θετική δράση κατά της συναισθηματικής εξάντλησης που μπορεί να προκληθεί λόγου stress και άλλων παρόμοιων αιτιών.

Ποσοστό χρήσης έως 2%. Σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.