Κωδικός προϊόντος: 2095-V Κατηγορία:

Botanical name: Melaleuca leucadendron

Plant part: Leaves and twig cones

INCI-Ingredients: MELALEUCA LEUCADENDRON CAJAPUTI OIL

CAS: 85480-37-1

EINECS: 287-316-4

Cosmetic Ingredient

Έγγραφα: Κατόπιν Σχετικού Αιτήματος

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Καγεπούτ προέρχεται από τα φύλλα και τα κλαδιά του δέντρου cajeput (Melaleuca leucadendra) και λαμβάνεται μέσω της διαδικασίας της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,0%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Καγεπούτ είναι ένα κίτρινο προς πράσινο υγρό. Έχει χαρακτηριστική αρωματική μυρωδιά, η οποία συνοδεύεται από φρέσκες νότες ευκαλύπτου. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύρια συστατικά είναι 1,8-κινεόλη, η α-τερπινεόλη, το πινένιο, η λιναλοόλη και το λιμονένιο.

Το αιθέριο έλαιο Καγεπούτ παλιώνει γρήγορα και τα προϊόντα οξείδωσης είναι αλλεργιογόνα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βάση στη φρεσκάδα του αιθέριου ελαίου από Καγεπούτ.

Εφαρμογές: Όσον αφορά τη χρήση του αιθέριου ελαίου Καγεπούτ στον ιατρικό τομέα, έχουν παρατηρηθεί μερικές εφαρμογές του κατά την πάροδο του χρόνου. Στην περιοχή της Ασίας, το αιθέριο έλαιο Καγεπούτ θεωρούνταν για πολύ καιρό πανάκεια. Οι Ολλανδοί έφεραν το έλαιο στην Ευρώπη τον 17º αιώνα και γρήγορα έγινε γνωστό ως γιατρικό, ειδικά για μεταδοτικές ασθένειες και για τον πονόδοντο. Σε περίπτωση εισπνοής ή χρήσης σε μπάνιο το Καγεπούτ παρουσιάζει βλεννολυτικές επιδράσεις κατά κρυωμάτων και καταρροής. Επίσης είναι και αντιβακτηριδιακό, ειδικά κατά του σταφυλόκοκκου και του εντερόκοκκου, για το δέρμα και τις βλεννώδεις μεμβράνες. Ακόμη παρουσιάζει αντιΪκές επιδράσεις κατά του έρπητα των γεννητικών οργάνων και της γρίπης.

Η αναλγητική δράση του αιθέριου ελαίου Καγεπούτ χρησιμοποιείται ιδιαίτερα κατά του πονοκεφάλου, του πονόδοντου και τού πόνου στο αφτί. Εδώ προτιμάται η λήψη του αιθέριου ελαίου με εντριβές, εισπνοή και αρωματικά κεριά.

Το αιθέριο έλαιο Καγεπούτ χρησιμοποιείται από την αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση της ατονίας λόγω των δυνατών και διεγερτικών δράσεων του. Συνεπώς διευκολύνει στην υπέρβαση της ληθαργίας και βοηθάει στη συγκέντρωση.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ διαλυμένο σε έλαιο βάσης ή άλλο διαλύτη.