Κωδικός προϊόντος: 3025-S Κατηγορία:

Ποιότητα: Βιολογικό

INCI-Ingredients: CYMBOPOGON WINTERIANUS HERB OIL

EINECS: 294-954-7

CAS: 91771-61-8

Food + Non Food

Περιγραφή: Το Maha Pengiri ( citronella grass, Cymbopogon winteranius) αρχικά προερχόταν από την Ιάβα (Ινδονησία), αλλά πλέον καλλιεργείται ευρέως στη Νοτιοανατολική Ασία και κυρίως στην Ινδία. Αυτό το μακροζωές χορτάρι μεγαλώνει σε συστάδες και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τα δύο μέτρα. Το κατώτερο μέρος των φύλλων είναι κοκκινωπό. Τα φύλλα είναι λεία και γυαλιστερά και φτάνουν το ένα μέτρο μήκος και 1.5 εκ. πλάτος. Τα φύλλα ξεκινάν να λυγίζουν περίπου από τα 2/3 του μήκους τους. Το κοτσάνι είναι λείο, χωρίς τριχίδια και έχουν κίτρινο ή μωβ-κόκκινο χρώμα.

Το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας αποκτάται από τα φύλλα του Maha Pengiri ( citronella grass, Cymbopogon winteranius) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 0.5 και 1.2%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας είναι ένα εύχρηστο, κίτρινο υγρό. Έχει έντονη χαρακτηριστική πικρή μυρωδιά, η οποία συνοδεύεται από ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 2 αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου Σιτρονέλλα είναι η γερανιόλη, η κιτρονελλάλη, το λιμονένιο και η κιτρονελλόλη. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχονται επίσης η βορνεόλη, ο οξικός γερανυλεστέρας, η μεθυλευγενόνλη και η λιναλοόλη.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου Σιτρονέλλας έχουν μερικές ιατρικές ιδιότητες. Για πολύ καιρό, το έλαιο και τα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για τον πυρετό, για εντερικά παράσιτα, πεπτικά και εμμηνορροϊκά προβλήματα στην Ασία.  Το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας εφαρμόζεται ως αλοιφή, ως έλαιο μασάζ, ως επικαλυπτικό, ως αρωματικό χώρου και με την μορφή λουτρών. Επίσης το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας είναι γνωστό για τις δυνατές εντομοαπωθητικές ιδιότητες του. Γι’ αυτό το λόγω χρησιμοποιείται σε εντομοαπωθητικά σπρέι (σπρέι σώματος, αλοιφές) ή σε ανάλογα αρωματικά κεριά, αποσμητικά χώρου και θυμιάματα.

Το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας χρησιμοποιείται από την αρωματοθεραπεία εξαιτίας των χαλαρωτικών ιδιοτήτων στο μπάνιο, στο μασάζ ή στον αρωματισμό χώρου.

Το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας χρησιμοποιείται από την αρωματοποιία στη σύνθεση δροσερών αρωμάτων, σαν αρωματικό στα σαπούνια, στις σκόνες πλυσίματος και σε άλλα οικιακά προϊόντα, όπως απορρυπαντικό και καθαριστικό παραθύρων.

Το αιθέριο έλαιο Σιτρονέλλας χρησιμοποιείται μερικές φορές και στην κουζίνα για να δώσει γεύση σε αλκοολούχα ποτά, ειδικά σε λικέρ εσπεριδοειδών.

Ποσοστό χρήσης έως 2%. Σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.