Κωδικός προϊόντος: 2074-V Κατηγορία:

INCI-ingredients: Eucalyptus globulus oil

EINECS: 283-406-2

CAS: 8000-48-4

Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο του Ευκαλύπτου (Globulus) αποκτάται από τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα και τις άκρες των κλαδιών του μπλε Ευκαλύπτου (Eucalyptus Globulus) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 1.2 και 3%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Ευκαλύπτου είναι ένα άχρωμο προς ελαφρύ κίτρινο και μερικές φορές πρασινωπό υγρό. Έχει μία χαρακτηριστική φρέσκια και πικάντικη μυρωδιά, η οποία θυμίζει καμφορά. Το αιθέριο έλαιο Ευκαλύπτου διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 3, αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύρια συστατικά είναι το λιμονένιο, η 1.8-κινεόλη(ευκαλυπτόλη) και τα ισομερή πινενίου. Το Π-κυμένιο και το γ-τερπινένιο βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου από Ευκάλυπτο έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Οι ιθαγενείς της Αυστραλίας γνωρίζουν τις επιδράσεις του Ευκαλύπτου, μαζί με το δέντρο τσαγιού, από πολύ παλιά. Τα μασημένα φύλλα τοποθετούνταν σε φρέσκες πληγές έτσι ώστε να γιατρευτούν καλύτερα. Το βασικό συστατικό η1.8-κινεόλη , σε συνδυασμό με άλλα ενεργά συστατικά, προκαλεί την γρηγορότερη απορρόφηση του από το δέρμα με συντελεστή 95.

Η κλασική χρήση του αιθέριου ελαίου από Ευκάλυπτο (Globulus) είναι σαν εκκριτικό μέσο (βλεννολυτικό) στην βρογχική περιοχή. Αποκαλείται και σαν «έλαιο για κρύωμα». Στην περίπτωση βρογχοπνευμονίας ( μία ιδιαίτερη πνευμονική φλεγμονή, η οποία επηρεάζει κυρίως τους βρογχικούς σωλήνες), προτείνεται η χρήση του μέσω εισπνοής και εντριβών.

Το αιθέριο έλαιο Ευκαλύπτου έχει επίσης ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Ανάλογα με τον τρόπο που λαμβάνεται, είτε σαν επικάλυψη είτε μέσω της εισπνοής είτε σαν αντιβίωση, καταπολεμούνται διαφορετικά βακτήρια κάθε φορά. Επίσης προτείνεται η χρήση του κατά της νόσου Impetigo (βακτηριδιακή νόσος του δέρματος η οποία προκαλεί μεγάλα εκζέματα) η οποία είναι πολύ επικίνδυνη στα παιδιά. Με τον ίδιο τρόπο το έλαιο δρα και κατά των μυκήτων (μυκητοκτόνα δράση). Μολύνσεις από Candida, ειδικά αυτές που προκαλούνται από μύκητες που είναι στελέχη της Candida, αντιμετωπίζονται με αντιβίωση. Το αιθέριο έλαιο του Ευκαλύπτου (Globulus) έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο, εκχύλισμα, έλαιο μπάνιου και μέσω της εισπνοής. Επίσης δρα αντιρρευματικά και έχει θετική δράση κατά της αρθρίτιδας (φλεγμονώδη αρθροπάθεια).

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί το αιθέριο έλαιο από Ευκάλυπτο για να αυξήσει την αυτοσυγκέντρωση και την πνευματική διέγερση. Επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση της ληθαργίας. Προτιμάται η εφαρμογή του μέσω αρωματικού χώρου και σαν έλαιο μπάνιου ή μασάζ.

Ποσοστό χρήσης έως 2%. Σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.