Κωδικός προϊόντος: 2071-V Κατηγορία:

INCI-name: EUGENIA CARYOPHYLLUS LEAF OIL

EINECS: 284-638-7

CAS: 8000-34-8

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο από Γαρύφαλλο αποκτάται από τα αποξηραμένα και θρυμματισμένα μπουμπούκια της γαρυφαλλιάς (Eugenia caryophyllus) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι περίπου 6%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο από γαρύφαλλο είναι ένα άχρωμο προς κίτρινο υγρό το οποίο διαθλά έντονα το φως. Με το πέρασμα του χρόνου και την επαφή του με μεταλλικά αντικείμενα το αιθέριο έλαιο Γαρύφαλλου μαυρίζει. Έχει ένα χαρακτηριστικό πικάντικο-γλυκό άρωμα, το οποίο συνοδεύεται από νότες καμφοράς και ευκαλύπτου. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 2 αιθανόλη 70%), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύριο συστατικό με έως και 95% είναι η ευγενόλη. Σε χαμηλή συγκέντρωση, συμπεριλαμβάνεται η μεθυλική ευγενόλη. 

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου από Γαρύφαλλο έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Η χρήση Γαρύφαλλων για ιατρική περίθαλψη έχει ήδη περιγραφεί στην πρώιμη Αγιουρβέδικη και την Κινέζικη ιατρική. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο Γαρύφαλλου έχει από τις πιο ισχυρές αντιβακτηριακές και αναλγητικές επιδράσεις ανάμεσα στα αιθέρια έλαια. Είναι αντί-μολυσματικό και αντιβακτηριακό με ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναντίον ακμής, βακτηριακής κολίτιδας, εντερίτιδας ή ακόμα και της φυματίωσης. Εδώ συνιστάται εντριβή των προσβεβλημένων περιοχών, της κοιλιάς ή της περιοχής του θώρακα. Το αιθέριο Γαρύφαλλου δρα εναντίον ιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη, αμυγδαλίτιδα) και των εσωτερικών οργάνων (ηπατίτιδα, ιική εντεροκολίτιδα, ιική νεφρίτιδα). Επίσης μύκητες όπως του γένους Κάντιντα ελέγχονται αποτελεσματικά από το αιθέριο Γαρύφαλλου. Επίσης έχει αντί-παρασιτική δράση για τα παράσιτα του δέρματος.

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο Γαρύφαλλου είναι ένα ισχυρό διεγερτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διεγείρει ολόκληρο τον οργανισμό και να αυξήσει τη συγκέντρωση σε περίπτωση ψυχικής αδυναμίας (εξασθένιση), και υπερβολικής κοπώσεως. Ως εφαρμογή προτείνεται τρίψιμο, μασάζ ή χρήση αρωματικού κεριού.

Ποσοστό χρήσης έως 2% ,σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.