Κωδικός προϊόντος: 2027-V Κατηγορία:

Botanical name: Salvia sclarea

Plant part: Herb

INCI-Ingredients: SALVIA SCLAREA OIL

CAS: 8016-63-5

EINECS CAS: 84775-83-7

EINECS: 283-911-8

Manufacturing: Steam distillation

Cosmetic Ingredient

Έγγραφα: Κατόπιν Σχετικού Αιτήματος

 

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο του Ιεροβότανου αποκτάται από ολόκληρο  το φυτό (Salvia sclarea) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μικρή φτάνοντας μόλις το 0.1%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Ιεροβότανου είναι ένα κίτρινο και μερικές φορές πρασινωπό υγρό. Διαθέτει αρωματικό, πικάντικο άρωμα το οποίο συνοδεύεται από νότες λεμονιού. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 3, 90% αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύριο συστατικό είναι η λιναλοόλη. Η γερανιόλη και το λιμονένιο περιέχονται σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Το συστατικό Sclareol είναι υπεύθυνο για τη μυρωδιά που θυμίζει κεχριμπάρι.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου από Ιεροβότανο έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Το Ιεροβότανο ήταν ένα από τα σημαντικότερα ιερά φυτά για τους Κέλτες. Το κρασί και άλλα ποτά αρωματίστηκαν με αυτό και έλαβαν μια πρόσθετη διεγερτική δράση. Το συστατικό Sclareol έχει δομή παρόμοια με αυτή του οιστρογόνου και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο Ιεροβότανου δρα παρόμοια με τις ορμόνες. Γι’ αυτό το λόγο διεγείρει την αιμορραγία της περιόδου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αμηνόρροια (απουσία έμμηνου ρύσης), για τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα (PMS), τη δυσμηνόρροια και σε προ εμμηνοπαυσιακές ενοχλήσεις. Ως εφαρμογή, το μασάζ, τα έλαια μπάνιου, και τα αρωματικά κεριά έχουν αποδειχθεί καλοί τρόποι. Σε περιπτώσεις σπασμών PMS, tο αιθέριο έλαιο Ιεροβότανου έχει επίσης αντισπασμωδικές επιδράσεις. Για κιρσούς, αιμορροΐδες και κυκλοφορικές διαταραχές, το έλαιο Ιεροβότανου μπορεί να έχει θετική επίδραση στο αγγειακό σύστημα όταν εφαρμόζεται ως έμπλαστρο ή ως έλαιο μπάνιου.

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο Ιεροβότανου χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει το κεντρικό νευρικό σύστημα έπειτα από νευρική κόπωση ή γενική νευρικότητα. Προκαλεί μια ισχυρή ευφορία στην καταθλιπτική διάθεση ή στην κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Ταυτόχρονα, το αιθέριο έλαιο Ιεροβότανου μειώνει το άγχος (αγχολυτικό) και καταπραΰνει το γενικό άγχος και την ένταση. Ως εφαρμογή, συνιστάται σε μασάζ, αρωματικά κεριά και έλαια μπάνιου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ διαλυμένο σε έλαιο βάσης ή άλλο διαλύτη.