Κωδικός προϊόντος: 2018-V Κατηγορία:

Botanical name: Carum carvi

Plant part: Fruit

INCI-Ingredients: CARUM CARVI OIL

CAS: 8000-42-8

EINECS CAS: 85940-31-4

EINECS: 288-921-6

Manufacturing: Steam distillation

Cosmetic Ingredient

Έγγραφα: Κατόπιν Σχετικού Αιτήματος

 

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο κύμινου λαμβάνεται με απόσταξη ατμού των σπόρων (φρούτα) του γνήσιου κύμινου (Carum carvi). Η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 2 και 8%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο κύμινου είναι ένα άχρωμο έως κιτρινωπό υγρό. Έχει χαρακτηριστικό ήπιο και πικάντικο άρωμα. Με τη μακροχρόνια έκθεση στον αέρα, το χρώμα εντείνεται και το ιξώδες αυξάνεται. Το αιθέριο έλαιο κύμινο είναι καλά διαλυτό στο αλκοόλ (1: 2, αιθανόλη), σε φυτικά έλαια και άλλα αιθέρια έλαια. Είναι σχεδόν αδιάλυτο στο νερό. Οι κυριότερες ενώσεις είναι η (-)-καρβόνη και το λιμονένιο.

Εφαρμογές στα καλλυντικά: Οι ενώσεις του αιθέριου ελαίου κύμινου έχουν μια σειρά από ιδιότητες που σχετίζονται με την υγεία. Το κύμινο είναι ένα από τα κλασικά φάρμακα, το οποίο χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές παθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αιθέριο έλαιο κύμινου έχει την ιδιότητα να διαλύει τα αέρια του στόμαχου και να αποτρέπει το φούσκωμα για αυτό και χρησιμοποιείται κυρίως στη δυσπεψία (κοινή δυσπεψία) και στον μετεωρισμό (συσσώρευση αερίων στην πεπτική οδό). Για την εφαρμογή του, συνιστώνται κοιλιακό μασάζ και λουτρά με λάδια. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο κύμινου έχει χολαγωγική δράση και προάγει τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη. Η χρήση γίνεται με επάλειψη στην περιοχή του ήπατος και λουτρά λαδιού. Σε αναπνευστικές παθήσεις όπως η βρογχίτιδα, το αιθέριο έλαιο κύμινου εμφανίζει βλεννολυτική (αποχρεμπτική) δράση, που μπορεί να επιτευχθεί με τρίψιμο ή μασάζ στις αναπνευστικές περιοχές.

Στα καλλυντικά, το αιθέριο έλαιο κύμινου χρησιμοποιείται για τη σύνθεση σύγχρονων ανδρικών αρωμάτων και για αρωματισμό σαπουνιών και άλλων προϊόντων καθαρισμού. Κατά το πλείστο εφαρμόζεται ως αρωματικός παράγοντας σε προϊόντα στοματικής φροντίδας (οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα) λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του. Το αιθέριο έλαιο κύμινο είναι κατάλληλο για ανάμειξη με περγαμόντο, κασσία, γιασεμί, μανταρίνι, μύρο, κέδρο και άλλα έλαια μπαχαρικών.

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο κύμινου χρησιμοποιείται περιστασιακά για σωματική αφύπνιση και διέγερση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ διαλυμένο σε έλαιο βάσης ή άλλο διαλύτη.