Κωδικός προϊόντος: 3052-S Κατηγορία:

Botanical name: Carum carvi

Plant part: Fruit

INCI-Ingredients: CARUM CARVI FRUIT OIL

CAS: 8000-42-8

EINECS: 288-921-6

Manufacturing: Steam distillation

Organic Certified: GR-BIO-10

Food + Cosmetic Ingredient

Έγγραφα: Κατόπιν Σχετικού Αιτήματος

 

Περιγραφή: Το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου λαμβάνεται με απόσταξη ατμού των σπόρων (φρούτα) του γνήσιου κύμινου (Carum carvi). Η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 2 και 8%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου είναι ένα άχρωμο έως κιτρινωπό υγρό. Έχει χαρακτηριστικό ήπιο και πικάντικο άρωμα. Με τη μακροχρόνια έκθεση στον αέρα, το χρώμα εντείνεται και το ιξώδες αυξάνεται. Το αιθέριο έλαιο κύμινο είναι καλά διαλυτό στο αλκοόλ (1: 2, αιθανόλη), σε φυτικά έλαια και άλλα αιθέρια έλαια. Είναι σχεδόν αδιάλυτο στο νερό. Οι κυριότερες ενώσεις είναι η (-)-καρβόνη και το λιμονένιο.

Εφαρμογές στα καλλυντικά: Οι ενώσεις του βιολογικού αιθέριου ελαίου κύμινου έχουν μια σειρά από ιδιότητες που σχετίζονται με την υγεία. Το κύμινο είναι ένα από τα κλασικά φάρμακα, το οποίο χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές παθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου έχει την ιδιότητα να διαλύει τα αέρια του στόμαχου και να αποτρέπει το φούσκωμα για αυτό και χρησιμοποιείται κυρίως στη δυσπεψία (κοινή δυσπεψία) και στον μετεωρισμό (συσσώρευση αερίων στην πεπτική οδό). Για την εφαρμογή του, συνιστώνται κοιλιακό μασάζ και λουτρά με λάδια. Επιπλέον, το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου έχει χολαγωγική δράση και προάγει τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη. Η χρήση γίνεται με επάλειψη στην περιοχή του ήπατος και λουτρά λαδιού. Σε αναπνευστικές παθήσεις όπως η βρογχίτιδα, το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου εμφανίζει βλεννολυτική (αποχρεμπτική) δράση, που μπορεί να επιτευχθεί με τρίψιμο ή μασάζ στις αναπνευστικές περιοχές.

Στα καλλυντικά, το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου χρησιμοποιείται για τη σύνθεση σύγχρονων ανδρικών αρωμάτων και για αρωματισμό σαπουνιών και άλλων προϊόντων καθαρισμού. Κατά το πλείστο εφαρμόζεται ως αρωματικός παράγοντας σε προϊόντα στοματικής φροντίδας (οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα) λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του. Το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινο είναι κατάλληλο για ανάμειξη με περγαμόντο, κασσία, γιασεμί, μανταρίνι, μύρο, κέδρο και άλλα έλαια μπαχαρικών.

Στην αρωματοθεραπεία, το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου χρησιμοποιείται περιστασιακά για σωματική αφύπνιση και διέγερση.
Εφαρμογές στα τρόφιμα: Το βιολογικό αιθέριο έλαιο κύμινου δεν χρησιμοποιείται γενικά στην παρασκευή τροφίμων και ποτών, καθώς η γεύση του είναι κυρίαρχη και μπορεί να επικαλύψει τις άλλες γεύσεις. Στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων ωστόσο, χρησιμοποιείται ως αρωματικό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ διαλυμένο σε έλαιο βάσης ή άλλο διαλύτη.