Κωδικός προϊόντος: 8083-V Κατηγορία:

Thyme (Thyme Οil)

INCI-Ingredients: THYMUS SERPULLUM FLOWER/LEAF OIL

Εφαρμογή: Food + Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι αποκτάται από το αποξηραμένο βότανο του Θυμαριού (Thymus vulgaris) με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 0.4 και 5%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι είναι συνήθως ένα κοκκινωπό προς καφέ υγρό. Έχει μια χαρακτηριστική, ζεστή, ισχυρή και πικάντικη μυρωδιά. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 2 αιθανόλη 80%), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Χαρακτηριστικά συστατικά είναι η θυμόλη, η καρβακρόλη, το λιμονένιο, η λιναλοόλη και τα ισομερή πινενίου. Το κόκκινο χρώμα του ερυθρού αιθέριου ελαίου θυμαριού προκαλείται από φυσικές ενώσεις χαλκού των φαινολικών συστατικών της θυμόλης και της καρβακρόλης.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου από Θυμάρι έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Το θυμάρι και τα παρασκευάσματα του έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα σε θεραπείες και καρυκεύματα. Τότε ήταν στο προσκήνιο ως γιατροσόφι, η εφαρμογή του στις αναπνευστικές ασθένειες. Το αιθέριο έλαιο από θυμάρι είναι ένα από τα πιο σημαντικά αιθέρια έλαια στην φυτοθεραπεία και στην αρωματοθεραπεία. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι έχει ισχυρές αντί-μολυσματικές ιδιότητες και μπορεί να δράσει ως αντιβιοτικό ευρέως φάσματος. Ιδιαιτέρως, σε περιπτώσεις βρογχοπνευμονικών λοιμώξεων (βρογχίτιδα, κοκκύτη, καταρροή), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή, έλαιο μπάνιου και ως προσθετικό σε έλαιο για μασάζ. Αυτή η επίδραση αποδίδεται στα φαινολικά συστατικά θυμόλη και καρβακρόλη. Το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι έχει επίσης ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή για ρευματικές παθήσεις, αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις. Το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι μπορεί επίσης να δρα και ως σπασμολυτικός παράγοντας. Σε περίπτωση μυικών σπασμών και σε κράμπες μπορεί να εφαρμοστεί ως έλαιο μπάνιου ή μασάζ.

Στη αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι χρησιμοποιείται για τις νευροτονικές και διεγερτικές του ιδιότητες στη νευραλγία, τη γενικευμένη αδυναμία, τις διαταραχές του ύπνου και τη νευροβλεντική δυστονία. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει με αρωματική λάμπα, με έλαιο μπάνιου ή ως προσθετικό σε έλαια για μασάζ. Το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι χρησιμοποιείται ως συστατικό αρωμάτων για την επίτευξη πικάντικων και βοτανικών αποχρώσεων στην παραγωγή αρωμάτων. Χρησιμοποιείται επίσης για την κάλυψη άλλων δυσάρεστων οσμών (κορυφαία αρώματα). Επιπλέον θα το βρείτε σε Eau de Colognes και σαπούνια λεβάντας. Σε προϊόντα περιποίησης στόματος χρησιμοποιείται για την φρέσκια και βοτανώδη γεύση που προσδίδει. Το αιθέριο έλαιο από Θυμάρι είναι ιδανικό σε μείγματα με περγαμόντο, ευκάλυπτο, πεύκο, λεβάντα, μαντζουράνα, μανταρίνι, βάλσαμο λεμονιού, τριαντάφυλλο, δενδρολίβανο, Τεϊόδεντρο (Tea tree) και λεμόνι.

Ποσοστό χρήσης έως 2% ,σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.