Κωδικός προϊόντος: 3120-S Κατηγορία:

Ποιότητα: Βιολογικό

INCI-Ingredients: HYSSOPUS OFFICINALIS HERB OIL

EINECS: 283-266-2

CAS: 84603-66-7

Food + Non Food

Περιγραφή: Το βιολογικό αιθέριο έλαιο του Ύσσωπου αποκτάται από τα άνθη του φυτού Ύσσωπου (Hyssopus officinalis) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι περίπου 1%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το βιολογικό αιθέριο έλαιο του Ύσσωπου είναι ένα κατά κύριο λόγο κιτρινωπό προς πράσινο-κίτρινο υγρό. Έχει μια χαρακτηριστική, αρωματική και γλυκό-ξηρή μυρωδιά. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 4 αιθανόλη 80%), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Χαρακτηριστικά συστατικά είναι η pinocamphone, τα ισομερή πινενίου, το λιμονένιο και η μεθύλευγενόλη.

Εφαρμογές: Τα συστατικά του βιολογικού αιθέριου ελαίου του Ύσσωπου έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Ο Ύσσωπος και τα παρασκευάσματα του χρησιμοποιούνταν ήδη στον Μεσαίωνα ως γιατρικό και καρύκευμα. Τότε ήταν διαδεδομένη η χρήση του ως γιατροσόφι, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Για το βιολογικό αιθέριο έλαιο του Ύσσωπου υπάρχει αρνητική αναφορά από την επιτροπή καθώς έχουν συμβεί αρκετές περιπτώσεις δηλητηριασμού λόγω κατάποσης. Στις μελέτες το βιολογικό αιθέριο έλαιο του Ύσσωπου επιδεικνύει ισχυρά αντιμολυσματικά, ιοκτόνα και βλεννολυτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σε ασθένειες της αναπνευστικής οδού (ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, κυστίτιδα) το βιολογικό αιθέριο έλαιο του Ύσσωπου πρέπει να χρησιμοποιείται σε εντριβή, εισπνευστικά ή ως έλαιο μπάνιου. Βοηθάει επίσης στο μη αλλεργικό άσθμα διότι φαίνεται να έχει αντισταμινικές ιδιότητες. Ακόμη έχει θετική επίδραση στο συκώτι, και βοηθάει σε περίπτωση ελαφράς ηπατικής ανεπάρκειας, ηπατίτιδας και πτωχής πέψης.

Στην αρωματοθεραπεία το βιολογικό έλαιο του Ύσσωπου χρησιμοποιείται εξαιτίας των νευροτονωτικών και διεγερτικών του ιδιοτήτων κατά της νευρικής κατάθλιψης και του άγχους. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει μέσω αρωματικής λάμπας και ως προσθετικό σε έλαια μπάνιου και μασάζ.

Ποσοστό χρήσης έως 2%. Σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.