Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φυτικές πρωτεΐνες συμβάλλουν ουσιαστικά ως πόρος τροφίμων, επειδή περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα για την ικανοποίηση των φυσιολογικών αναγκών του ανθρώπου. Για παράδειγμα τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών, με τα όσπρια να έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τα άλλα δύο. Ωστόσο, πολλές ευπροσάρμοστες φυτικές πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται ως φαρμακευτικοί παράγοντες καθώς παράγονται με τη χρήση μοριακών εργαλείων της βιοτεχνολογίας.