Κωδικός προϊόντος: 4011-S Κατηγορία:

INCI-Ingredients: ARTEMISIA VULGARIS OIL

EINECS: 283-874-8

CAS: 84775-45-1

Non Food

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Λεβιθόχορτου αποκτάται από το κοινό Λεβιθόχορτο (Artemisia vulgaris) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: To έλαιο από Λεβιθόχορτο είναι ένα πολύ εύχρηστο, κίτρινο προς πρασινωπό υγρό. Έχει απαλό άρωμα. Το αιθέριο έλαιο από Λεβιθόχορτο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Το αιθέριο έλαιο Λεβιθόχορτου περιέχει πάνω από 100 γευστικά συστατικά. Τα βασικά συστατικά είναι 1,8-κινεόλη, α- και β- θουνόνη καθώς και πινένια.

Εφαρμογές: Αποφεύγεται η κατάποση του Λεβιθόχορτου. Αυτό ισχύει κυρίως για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, για παιδιά καθώς επίσης και για άτομα με επιληψία. Πολλά από τα συστατικά του είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό στις ποσότητες που βρίσκονται (δείτε οδηγίες χρήσης για τυχόν παρενέργειες). Μπορείτε όμως να απολαύσετε το Λεβιθόχορτο σαν τσάι και μπαχαρικό. Εξαιρούνται όσοι έχουν αλλεργία στη γύρη και οι έγκυες γυναίκες.

Το αιθέριο έλαιο του Λεβιθόχορτου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως ιατρικό, τελετουργικό, μαγικό και αφροδισιακό φυτό. Κυρίως τα χαρακτηριστικά αύξησης της όρεξης και της χώνεψης είναι ενδιαφέροντα μέχρι και σήμερα. Στην περίπτωση των χοληδόχων κύστεων, η διέγερση της ροής της χολής μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Επίσης χρησιμοποιείται για επιληπτικές κρίσεις και για ενοχλήσεις περιόδου. Ακόμη είναι γνωστές οι απωθητικές επιδράσεις που έχει σε εντερικά παρασιτικά σκουλήκια. Η ανάμιξη του αιθέριου ελαίου από Λεβιθόχορτο με λιπαρά έλαια (π.χ Αμυγδαλέλαιο) παράγει ένα προϊόν που βοηθάει στην προστασία του δέρματος από τα παράσιτα του δέρματος.

Το Λεβιθόχορτο χρησιμοποιείται από την αρωματοθεραπεία κυρίως στα αιθέρια έλαια. Το άρωμα αποσκοπεί στην αύξηση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της αυτοσυγκέντρωσης.

Το αιθέριο έλαιο του Λεβιθόχορτου χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία για τη σύνθεση φυσικών συπρέ αρωμάτων. Επίσης συναντάται σαν συστατικό σε εντομοαπωθητικά σπρέι.

Ποσοστό χρήσης έως 2% ,σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος έως 0,5%. Δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα.