Κωδικός προϊόντος: 2099-V Κατηγορία:

Botanical name: Cymbopogon flexuosus

Plant part: Herb

INCI-Ingredients: CYMBOPOGON FLEXUOSUS HERB OIL

CAS: 8007-02-1

EINECS CAS: 91844-92-7

EINECS: 295-161-9

Manufacturing: Steam distillation

Cosmetic Ingredient

Έγγραφα: Κατόπιν Σχετικού Αιτήματος

 

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Λεμονόχορτου αποκτάται από τα φύλλα του ινδικού λεμονόχορτου (Cymbopogon flexuosus) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι περίπου στο 0.5%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο Λεμονόχορτου είναι ένα ανοιχτό κίτρινο έως πορτοκαλί-κόκκινο υγρό. Έχει μια δυνατή χαρακτηριστική φρέσκια μυρωδιά, με έντονη γεύση λεμονόχορτου. Είναι φωτοευαίσθητο και ο κορεσμός του στο αλκοόλ μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Κύριο συστατικό είναι η κιτράλη. Η γερανιόλη, το λιμονένιο και η μεθυλεπτενόνη περιλαμβάνονται σε μικρότερες ποσότητες.

Εφαρμογές: Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν ορισμένες ενδείξεις για τη φαρμακευτική χρήση του αιθέριου ελαίου από Λεμονόχορτο. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις σοβαρής ακμής ως αλοιφή ή έμπλαστρο. Έχει επίσης ενδυναμωτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Σε περίπτωση ασθενούς ή καθυστερημένης πέψης, συνιστάται η χρήση του αιθέριου ελαίου από Λεμονόχορτο ως λάδι μασάζ, τριψίματος ή έλαιο μπάνιου. Έχει επίσης ισχυρό αγγειοδιασταλτικό αποτέλεσμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αιματώματα ή για την κυτταρίτιδα ως λάδι μασάζ και εντριβής. Το αιθέριο έλαιο Λεμονόχορτου απωθεί τα έντομα (κουνούπια, μύγες) και επομένως χρησιμοποιείται στην κατασκευή ανάλογων προϊόντων.

Στην παραγωγή καλλυντικών, το αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου χρησιμοποιείται για να προσδώσει τη χαρακτηριστική του μυρωδιά σε σαπούνια, σκόνες πλυσίματος και σε άλλα οικιακά προϊόντα, όπως απορρυπαντικό και καθαριστικό παραθύρων. Είναι κατάλληλο για ανάμειξη με περγαμόντο, γιασεμί, μανταρίνι, μανούκα, πατσουλί, σανταλόξυλο, τεϊόδεντρο και πεύκο.

Στην αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο Λεμονόχορτου χρησιμοποιείται λόγω της διεγερτικής του δράσης. Ειδικά σε περίπτωση ψυχικής εξάντλησης, άγχος για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τις διαταραχές συγκέντρωσης και τη σύγχυση. Ακόμα και στην ληθαργία και στην αρνητική διάθεση, το αιθέριο έλαιο Λεμονόχορτου μπορεί να βοηθήσει όταν εφαρμοστεί με την μέθοδο αρωματικών κεριών ή σε μίγματα ελαίων μασάζ. 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ διαλυμένο σε έλαιο βάσης ή άλλο διαλύτη.