Κωδικός προϊόντος: 2073-V Κατηγορία:

Botanical name: Foeniculum vulgare var. dulcis

Plant part: Fruit

INCI-Ingredients: FOENICULUM VULGARE DULCE FRUIT OIL

CAS: 8006-84-6

EINECS: 282-892-3

Manufacturing: Steam distillation

Cosmetic Ingredient

Έγγραφα: Κατόπιν Σχετικού Αιτήματος

 

Περιγραφή: Το αιθέριο έλαιο Μάραθου αποκτάται από τους σπόρους του Μάραθου (Foeniculum vulgare) με την διαδικασία της απόσταξης με ατμό. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο από την φυτική μάζα είναι μεταξύ 1 και 6%.

Ειδικά Χαρακτηριστικά: Το αιθέριο έλαιο από Μάραθο είναι ένα άχρωμο έως κιτρινωπό υγρό. Έχει ένα χαρακτηριστικό, γλυκό και ζεστό άρωμα με νότες καμφοράς. Το αιθέριο έλαιο διαλύεται εύκολα σε αλκοόλ (1: 5 αιθανόλη), φυτικά έλαια και αιθέρια έλαια. Δεν διαλύεται σχεδόν καθόλου στο νερό. Το κύριο συστατικό με ποσοστό μέχρι 70% είναι η trans-anethole.Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται επίσης το λιμονένιο, την μεθυλοσαβικόλη (οιστραγόλη) και τα πινένια.

Εφαρμογές στα καλλυντικά: Τα συστατικά του αιθέριου ελαίου από Μάραθο έχουν και ιατρικά χαρακτηριστικά. Ο μάραθος είναι ήδη ένα ιστορικό φάρμακο, το οποίο περιγράφεται στις παραδόσεις της Ινδίας, της Αιγύπτου και της Κρήτης. Το αιθέριο έλαιο από Μάραθο έχει κυρίως πεπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση στην δυσμηνόρροια (πόνοι περιόδου), στην αμηνόρροια (απουσία περιόδων) και στην ολιγομηνόρροια (επέκταση του εμμηνορροϊκού κύκλου) εξαιτίας των ιδιοτήτων του που παραπέμπουν σε οιστρογόνο. Οι εφαρμογές που προτείνονται είναι εντριβές, επικάλυψη ή έλαιο μπάνιου. Σε περίπτωση δυσπεψίας, μετεωρισμού (φούσκωμα) ή αεροφαγίας (υπερβολική κατάποση αέρα) το αιθέριο έλαιο από Μάραθο έχει καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, όταν χρησιμοποιείται σαν έλαιο μπάνιου ή μασάζ. Εάν το αιθέριο έλαιο εφαρμοστεί στην περιοχή του ήπατος, μπορεί να επιτευχθεί διέγερση της ροής της χολής, ενώ στην περίπτωση της οξείας βρογχίτιδας, η εισπνοή του μπορεί να προάγει την αποκόλληση και την απομάκρυνση της βλέννας και των διαφόρων εκκρίσεων.   

Στα καλλυντικά, το αιθέριο έλαιο Μάραθου χρησιμοποιείται στη σύνθεση αρωμάτων καθώς και ως αρωματικό συστατικό σε σαπούνια, σαμπουάν και άλλα προϊόντα καθαρισμού. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, ωστόσο, χρησιμοποιεί το αιθέριο έλαιο Μάραθου ως αρωματικό συστατικό σε προϊόντα στοματικής φροντίδας όπως οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα.

Το αιθέριο έλαιο από Μάραθο χρησιμοποιείται από την αρωματοθεραπεία για τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στον ψυχικό τομέα. Γενικά για την καταπολέμηση του άγχους και της κούρασης, προτείνεται η χρήση του ως αρωματικού χώρου, ως εντριβή ή ως ελαίου μπάνιου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ διαλυμένο σε έλαιο βάσης ή άλλο διαλύτη.