Το εκχύλισμα ορτανσίας, που προέρχεται από το ζωντανό και όμορφο φυτό ορτανσίας, έχει κερδίσει την προσοχή για τα πιθανά καλλυντικά οφέλη του. Αυτό το άρθρο στοχεύει να αποσαφηνίσει τις μεθόδους εκχύλισης που χρησιμοποιούνται για τη λήψη εκχυλίσματος ορτανσίας, να συζητήσει τις εφαρμογές της στα καλλυντικά και να παράσχει μια συνταγή DIY για την αξιοποίηση των ιδιοτήτων της σε ένα σπιτικό καλλυντικό προϊόν.

Μέθοδοι εκχύλισης για εκχύλισμα ορτανσίας:

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή εκχυλίσματος ορτανσίας, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και περιορισμούς. Οι κύριες μέθοδοι εκχύλισης περιλαμβάνουν:

2.1. Απόσταξη ατμού:

Η απόσταξη με ατμό περιλαμβάνει τη χρήση ατμού για την εξαγωγή των πτητικών ενώσεων που υπάρχουν στο φυτό της ορτανσίας. Ο ατμός εξατμίζει τα αιθέρια έλαια και άλλα ευεργετικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια συμπυκνώνονται και συλλέγονται για περαιτέρω επεξεργασία.

2.2. Εκχύλιση με διαλύτη:

Η εκχύλιση με διαλύτη χρησιμοποιεί έναν διαλύτη, όπως αιθανόλη ή εξάνιο, για να διαλύσει τα επιθυμητά συστατικά του φυτού ορτανσίας. Ο διαλύτης στη συνέχεια εξατμίζεται, αφήνοντας πίσω το συμπυκνωμένο εκχύλισμα.

2.3. Εκχύλιση ψυχρής πρέσας:

Η εκχύλιση με ψυχρή πίεση περιλαμβάνει μηχανική πίεση των τμημάτων του φυτού της ορτανσίας για να απελευθερωθεί το εκχύλισμα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως για την εξαγωγή ελαίου ορτανσίας, το οποίο περιέχει υψηλή συγκέντρωση ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

Χρήση εκχυλίσματος ορτανσίας στα καλλυντικά:

Το εκχύλισμα ορτανσίας έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν πολύτιμο για καλλυντικά σκευάσματα. Μερικές κοινές εφαρμογές περιλαμβάνουν:

3.1. Αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά αποτελέσματα:

Το εκχύλισμα ορτανσίας παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο για την ηρεμία του ερεθισμένου και ευαίσθητου δέρματος. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας, του οιδήματος και της δυσφορίας που σχετίζεται με διάφορες δερματικές παθήσεις.

3.2. Αντιγηραντικές και συσφιγκτικές ιδιότητες του δέρματος:

Η παρουσία αντιοξειδωτικών στο εκχύλισμα ορτανσίας συμβάλλει στην αντιγηραντική δράση της. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας το δέρμα από το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης, όπως τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Επιπλέον, το εκχύλισμα ορτανσίας μπορεί να προάγει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

3.3. Ενυδατικά και ενυδατικά οφέλη:

Το εκχύλισμα ορτανσίας έχει ενυδατικές ιδιότητες που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος και στη διατήρηση του φυσικού του φραγμού υγρασίας. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηρότητας και στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων ενυδάτωσης του δέρματος.

Συνταγή DIY για καλλυντική χρήση εκχυλίσματος ορτανσίας:

Ακολουθεί μια απλή συνταγή DIY για να ενσωματώσετε εκχύλισμα ορτανσίας σε ένα καλλυντικό προϊόν:

DIY εκχύλισμα ορτανσίας Face Mist:

Συστατικά:

1 φλιτζάνι απεσταγμένο νερό
2 κουταλιές της σούπας αμαμελίδα
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα ορτανσίας
5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (προαιρετικά)

Οδηγίες:

Σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού, συνδυάστε το απεσταγμένο νερό και την αμαμελίδα.
Προσθέστε το εκχύλισμα ορτανσίας και το αιθέριο έλαιο λεβάντας (αν θέλετε).
Κλείστε τη φιάλη ψεκασμού και ανακινήστε καλά για να διασφαλίσετε την πλήρη ανάμειξη.
Αποθηκεύστε το face mist σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του.
Για τη χρήση, ψεκάστε την σε καθαρό δέρμα προσώπου, κρατώντας τα μάτια κλειστά. Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά ή ταμπονάρετε το απαλά στο δέρμα.

Σημείωση: Πραγματοποιήστε μια δοκιμή επίθεμα πριν χρησιμοποιήσετε το face mist για να ελέγξετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπέρασμα:

Το εκχύλισμα ορτανσίας, που λαμβάνεται με διάφορες μεθόδους εκχύλισης, προσφέρει πολυάριθμα καλλυντικά οφέλη, όπως αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και ενυδατικές ιδιότητες. Με την ενσωμάτωση του εκχυλίσματος ορτανσίας σε ένα καλλυντικό προϊόν DIY, όπως η παρεχόμενη συνταγή ορτανσίας προσώπου, τα άτομα μπορούν να αξιοποιήσουν τα πιθανά πλεονεκτήματά του και να απολαύσουν τα θρεπτικά αποτελέσματα που προσφέρει στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας τους.