Η χρήση των αιθέριων ελαίων χρονολογείται στο 18.000 π.Χ. Σήμερα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους που αναζητούν φυσικές λύσεις για τα πάντα, από το άγχος και τις δερματικές ατέλειες μέχρι τον οικιακό καθαρισμό, τα αιθέρια έλαια είναι πιο δημοφιλή από ποτέ.Με περισσότερες από 9 εκατομμύρια αναρτήσεις στο Instagram που χρησιμοποιούν το hashtag #essentialoils, είναι δίκαιο να πούμε ότι αποτελούν μέρος του καθημερινού ενδιαφέροντος. Το Διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετικός πόρος για όλα όσα σχετίζονται με τα αιθέρια έλαια, για ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τα πιθανά οφέλη. Ως αποτέλεσμα, οι διαδικτυακές αναζητήσεις για αιθέρια έλαια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το διαδεδομένο ενδιαφέρον για τη φυσική ευεξία. Υπάρχουν πάνω από 90 διαφορετικοί τύποι αιθέριων ελαίων αλλά μερικά ξεχωρίζουν ως σταθερά αγαπημένα μεταξύ της κοινότητας των ατόμων που χρησιμοποιούν καθημερινά τα αιθέρια έλαια.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως 6 από τα κορυφαία αιθέρια έλαια σε προτίμηση ανά τον κόσμο συγκεντρώνουν χαλαρωτικές, ηρεμιστικές ή τονωτικές ιδιότητες. Με 1 στους 6 ενήλικες να αντιμετωπίζουν μια κοινή ψυχική διαταραχή όπως το άγχος και η κατάθλιψη, δεν είναι καθόλου περίεργο που η ζήτηση για μια φυσική θεραπεία είναι ολοένα και υψηλότερη.

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα από τα πιο περιζήτητα αιθέρια έλαια και την χρήση τους:

Λεβάντα

Με ένα άρωμα βοτάνων αλλά και λουλουδιών όπως ένας αγγλικός εξοχικός κήπος, το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι το πιο περιζήτητο αιθέριο έλαιο στον κόσμο. Δεν είναι καινούργια μόδα – η λεβάντα χρησιμοποιείται τουλάχιστον από τους μεσαιωνικούς χρόνους σε αρώματα και σαπούνια. Γιατί είναι τόσο δημοφιλές όμως σήμερα και σε τι είναι ευεργετικό;

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων του άγχους

Διάσημο για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται από χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να ανακουφιστούν από αισθήματα άγχους. Από αισθητηριακή άποψη, η εισπνοή της μυρωδιάς λεβάντας προκαλεί ηρεμία. Ωστόσο, η δράση κατά του άγχους της λεβάντας υποστηρίζεται επίσης από την επιστήμη. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση λεβάντας μπορεί να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα και να βελτιώσει τη χαμηλή και ανήσυχη διάθεση των ανθρώπων. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και το μασάζ μπορεί επίσης να έχει πραγματικά οφέλη για το άγχος. Σε μια μελέτη, με ασθενείς σε νοσοκομειακή μονάδα εντατικής θεραπείας κατανεμήθηκαν τυχαία ολιστικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της αρωματοθεραπείας με χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας. Οι ασθενείς που έλαβαν αρωματοθεραπεία ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεσή τους και τα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν άλλες ολιστικές θεραπείες.
Σχετικά με το μασάζ, μερικές σταγόνες μπορούν να προστεθούν σε ένα λάδι μεταφοράς όπως το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι jojoba.

Μπορεί να βοηθήσει σε έναν καλύτερο ύπνο

Με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής και την πανταχού παρουσία της τεχνολογίας στα περισσότερα υπνοδωμάτια πλέον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από εμάς αναζητούν φυσικούς τρόπους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η εισπνοή ελαίου λεβάντας πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των γυναικών μετά τον τοκετό.

Μέντα

Το αιθέριο έλαιο μέντας είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα. Πρόκειται για το δεύτερο πιο περιζήτητο αιθέριο έλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί όμως;

Είναι αναζωογονητικό

Το έλαιο μέντας εισπνέεται από πολλούς ανθρώπους ως ένας τρόπος για να μειώσει την ψυχική κόπωση. Λίγες σταγόνες σε ένα βαμβακερό μαντήλι ή μουσελίνα είναι αρκετές για να σας δώσει ένταση τις στιγμές που αισθάνεστε τον εαυτό σας να εξαντλείται. Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο μέντας αραιωμένο σε κάποιο έλαιο βάσης, σε σπρέι δωματίου ή σε ατμοποιητή για αναζωογονητική, αίσθηση δροσιάς.

Μπορεί να βοηθήσει τους κουρασμένους μύες

Είτε πρόκειται για μια μέρα που σκύβετε πάνω από μια οθόνη γεμάτη δεδομένα είτε από σκληρή δουλειά στο γυμναστήριο, οι κουρασμένοι μύες μπορεί να οφεληθούν  από μια δόση ελαίου μέντας.
Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι λειτουργεί, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τη μενθόλη στο έλαιο μέντας χρήσιμη για την κόπωση των μυών όταν εφαρμόζεται τοπικά σε κρέμα ή αλοιφή. Λίγες σταγόνες ελαίου μέντας αραιωμένο με λάδι βάσης στην μπανιέρα θα ανακουφήσουν τους κουρασμένους μύες κατά τη διάρκεια μιας παραμονής μέσα στην μπανιέρα.

Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος

Δεν είναι τυχαίο ότι η οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα έχουν τη μυρωδιά και τη γεύση της μέντας. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου μέντας σκοτώνουν τα βακτήρια μέσα στο στόμα που προκαλούν κακοσμία. Σε μια μελέτη με άτομα που εμφάνισαν δυσοσμία του στόματος (κακή αναπνοή), ένα στοματικό ξέβγαλμα με μέντα μείωσε σημαντικά τις περιπτώσεις δυσοσμίας του στόματος μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Λεμόνι

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού έχει ένα αδιαμφισβήτητο πικάντικο και φρουτώδες άρωμα. Γιατί όμως αναζητείται στο διαδίκτυο χιλιάδες φορές κάθε μήνα;

Μπορεί να βοηθήσει να νικήσει την ακμή 

Όπως το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, το έλαιο λεμονιού είναι αντιβακτηριακό, επομένως μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ακμής σκοτώνοντας εκείνα τα βακτήρια που προκαλούν τα σπυράκια στην επιφάνεια του δέρματός σας.
Εάν βρίσκετε το άρωμα του λεμονιού υπερβολικό, ανακατέψτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου για να αραιώσετε το έντονο άρωμα εσπεριδοειδών, μέσα σε ένα έλαιο βάσης.

Τα έλαια εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στον ήλιο, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται αραιωμένα με λάδι βάσης πριν την εφαρμογή στο δέρμα και να χρησιμοποιείται SPF μετά ώστε να αποφευχθεί η βλάβη του δέρματος από την UVA ακτινοβολία.

Μπορεί να βοηθήσει να νικήσει τη ναυτία

Μια έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι το έλαιο λεμονιού μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διάχυση του αιθέριου έλαιου λεμονιού στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας έναν ατμοποιητή, η προσθήκη του σε κρέμα χεριών, σπρέι δωματίου ή απλά εισπνέοντας απευθείας από το μπουκάλι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή των κυμάτων ναυτίας .

Υλάνγκ Υλάνγκ

Αυτό το όμορφα αρωματικό λουλούδι προέρχεται από την ασιατική και την αυστραλιανή ήπειρο και είναι ένα από τα κορυφαία αιθέρια έλαια. Ποια είναι λοιπόν η ιδιότητα του ylang ylang και ποια είναι τα οφέλη του;

Είναι χαλαρωτικό

Το γλυκό και βαρύ άρωμα του Ylang ylang είναι ιδιαίτερα περιζήτητο ως συστατικό αρωματοθεραπείας και προσθήκης στα αρώματα. Είναι επίσης ηρεμιστικό και θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο αιθέριο έλαιο για να το έχετε στην συλλογή σας κατά του άγχους.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω της ηρεμιστικής του δράσης

Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν συμμετέχοντες που εισέπνευσαν αιθέριο έλαιο ylang ylang βρήκε επίσης σημαντικά ηρεμιστικά αποτελέσματα. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και τον παλμό μετά την εισπνοή υλάνγκ υλάνγκ.

Λιβάνι

Βραβευμένο από τους αρχαίους πολιτισμούς, το λιβάνι είναι ακόμα δημοφιλές σήμερα στους ανθρώπους που αναζητούν ένα γήινο, έντονο άρωμα.

Σε χαλαρώνει

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού είναι ένα άλλο έλαιο που φημίζεται για τις καταπραϋντικές, ανακουφιστικές του ιδιότητες. Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τις αισθήσεις σας. Με βάση την παραδοσιακή χρήση, το λιβάνι θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα.

Neroli

Το αιθέριο έλαιο νερολί είναι πολύ συγγενικό με το αιθέριο έλαιο από άνθη πορτοκαλιάς. Και τα δύο προέρχονται από την ίδια πικρή πορτοκαλιά. Γιατί όμως είναι το έκτο πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο ;

Θρέφει το δέρμα 
Το αιθέριο έλαιο neroli χρησιμοποιείται ως αρωματικό και θεραπευτικό έλειαο για πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και σώματος. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη σοβαρότητα ορισμένων δερματικών ανησυχιών και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος καθώς επίσης προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων του στρες
Η εισπνοή ελαίου νερολί έχει συνδεθεί με μια ηρεμιστική αίσθηση. Μια μελέτη του 2012 στην Κορέα διαπίστωσε ότι τόσο η κορτιζόλη (μια βασική ορμόνη του στρες) όσο και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν μετά την εισπνοή ενός μείγματος αρωματοθεραπείας αιθέριων ελαίων λεβάντας, υλάνγκ υλάνγκ, μαντζουράνας και νερολί.

Περγαμόντο

Φρουτώδες και λίγο πικάντικο με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία ενώ τώρα καλλιεργείται και στην Ιταλία, το αιθέριο έλαιο περγαμόντο είναι επίσης πολύ αγαπητό στους καταναλωτές, καθώς:

Προάγει τη συναισθηματική ευεξία
Μελέτες έχουν δείξει θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία μετά από αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο περγαμόντο. Μια μελέτη συνέδεσε την εισπνοή ελαίου περγαμόντο με θετικές ψυχικές καταστάσεις όπως το να αισθάνεσαι έμπνευση, υπερηφάνεια και δύναμη.

Αντί επιλόγου, αξίζει να γνωρίζετε: 

Τα αιθέρια έλαια, αν και φυσικά, είναι βιοδραστικές ουσίες υψηλής συγκέντρωσης και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες εάν χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα, επομένως να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία πριν από τη χρήση.
Μερικά έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες απευθείας στο δέρμα, ωστόσο είναι σημαντικό να αραιωθούν τα αιθέρια έλαια σε κατάλληλο έλαιο βάσης για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι καλές επιλογές για έλαια βάσης συμπεριλαμβάνουν το καστορέλαιο, το σιταρέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι jojoba, το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο.

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον επισκέπτη υγείας πριν χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια.

Αν βρήκατε αυτό το άθρο ενδιαφέρον θα ήταν χαρά μας τα το μοιραστείτε στα social σας!