Τι είναι το σιταρόχορτο και τι καλό κάνει στον οργανισμό μας;

Πριν κάνουμε μια γενναία βουτιά στα οφέλη του Σιταρόχορτου, αξίζει να ανακαλύψουμε στην πραγματικότητα τι ακριβώς είναι.

Ουσιαστικά, είναι τα πρώτα φύλλα του μαλακού σιταριού! Για την ακρίβεια, κόβεται πριν αναπτυχθούν οι σπόροι που περιέχουν γλουτένη.

Το σιταρόχορτο πωλείται είτε φρέσκο ​​είτε λυοφιλοποιημένο σε σκόνη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το προσθέσετε στη διατροφή σας.

Θεωρείται ότι το σιταρόχορτο μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία και την ευεξία σας, συγκεκριμένα λόγω των θρεπτικών συστατικών του .

7 οφέλη του σιταρόχορτου 

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη για την υγεία του σιταρόχορτου; Μάθετε οκτώ από τα πιο σημαντικά  παρακάτω:

  1. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών

Μια μελέτη του 2018 σχετικά με τη διατροφική ποιότητα και την αντιοξειδωτική δράση του σιταρόχορτου διαπίστωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας επειδή καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικά σε περιόδους στρες .

Δεν είστε σίγουροι τι είναι οι ελεύθερες ρίζες; Ουσιαστικά, είναι ασταθή κύτταρα στο σώμα που μπορούν να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης και ασθένειας – και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμησή τους.

  1. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ομοίως, το σιταρόχορτο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια μελέτη σε ζώα από το 2011 ανέδειξε την  σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση ενάντια σε χρόνιες μορφές φλεγμονής όπως το κοκκίωμα και καταστάσεις που μοιάζουν πολύ με την αρθρίτιδα στον άνθρωπο. Ωστόσο, δεν λειτούργησε τόσο καλά κατά της οξείας φλεγμονής, επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου.

  1. Μπορεί να απαλλάξει το σώμα σας από τις τοξίνες

Εκτός από τα δύο παραπάνω οφέλη, το σιταρόχορτο μπορεί επίσης να αποτοξινώσει το σώμα σας. Επιστημονική έρευνα από το 2015 το διερεύνησε, δηλώνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απομακρύνει τις ακαθαρσίες και τυχόν συσσωρευμένες τοξίνες. Πιστεύεται ότι το περιεχόμενό του σε χλωροφύλλη παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, λόγω μιας ινδικής μελέτης,  που δείχνει ότι αυτό το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό βοηθά στην απαλλαγή από τοξικές ουσίες και υποστηρίζει την κανονική λειτουργία του ήπατος.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Ένα άλλο από τα κύρια οφέλη του σιταρόχορτου είναι η ικανότητά του να υποστηρίζει το σώμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μια μελέτη του 2015 αξιολόγησε την αντιμικροβιακή δράση του σιταρόχορτου σε μια σειρά διαφορετικών συγκεντρώσεων.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σιταρόχορτο εμφάνισε μέγιστη αντιμικροβιακή δράση κατά του Lactobacillus spp και του S. mutans 1,25%. Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της χρήσης του στην ιατρική βιομηχανία.

  1. Μπορεί να βοηθήσει την διαδικασία της πέψη

Γνωρίζατε ότι το σιταρόχορτο είναι επίσης ευεργετικό για το πεπτικό σας σύστημα; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσιο σε ένα ένζυμο που ονομάζεται χλωροφύλλη, στην πραγματικότητα το σιταρόχορτο περιέχει 70% χλωροφύλλη! Αυτά τα ένζυμα λέγεται ότι βοηθούν το σώμα σας να διασπάσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Στην πραγματικότητα, η ίδια επιστημονική μελέτη του 2015 που αναφέραμε στο τελευταίο σημείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σιταρόχορτο θα μπορούσε να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

  1. Μπορεί να υποστηρίξει τον μεταβολισμό σας

Ορισμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το σιταρόχορτο μπορεί επίσης να ενισχύσει το μεταβολισμό σας. Μια ανασκόπηση μιας σειράς μικρών μελετών από το 2015 διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τα άτομα που είναι παχύσαρκα, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

  1. Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία

Ένα άλλο πιθανό όφελος του σιταρόχορτου είναι η ικανότητά του να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η ιδέα διερευνήθηκε το 2010, με μια μελέτη να ισχυρίζεται ότι προσφέρει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα στο σώμα και ότι αυτό μπορεί να έχει θεραπευτικές ή ακόμα και προληπτικές δυνατότητες με ορισμένους τύπους ελλειμμάτων μνήμης.

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το σιταρόχορτο;

Χάρη στην βολική του μορφή σκόνης, μπορείτε να καταναλώσετε το σιταρόχορτο με πολλούς τρόπους. Από την προσθήκη του σε αλμυρά πιάτα, πασπαλισμό πάνω από δημητριακά, μέσα σε υγρά, όπως χυμούς, smoothies κ.α

Πόσο σιταρόχορτο είναι ασφαλές να καταναλώσετε;

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σκόνης σιταρόχορτου είναι μεταξύ 10-15g την ημέρα.

Με λίγα λόγια…

Είναι ασφαλές να πούμε ότι το σιταρόχορτο έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα της υγείας. Ελπίζουμε να αισθάνεστε εξοπλισμένη με πληροφορία και  γνώση  πώς αυτή η υπερτροφή μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας.

Αλλά όπως πάντα, εάν έχετε οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις ή ερωτήσεις, μιλήστε με έναν επαγγελματία ιατρό για εξατομικευμένες συμβουλές.

Σκόνη Σιταρόχορτου