Οι μυρωδιές μπορούν να ξυπνήσουν αναμνήσεις και δεν υπάρχει εποχή του χρόνου πιο δεμένη με ορισμένα αρώματα (ή αναμνήσεις) από την περίοδο των Χριστουγέννων και της αλλαγής του χρόνου.

Οι πικάντικες μυρωδιές της χριστουγεννιάτικης μαγειρικής, το φυσικό άρωμα ενός αληθινού χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι αναπόσπαστο μέρος των εορτών. Τα αρώματα αυτά παίζουν ουσιαστικό μέρος των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων μας και έχουν βαθιά επίδραση τόσο σε εμάς και τους γύρω μας.

Τα αιθέρια έλαια είναι ένας τρόπος για να φέρετε αυτές τις μυρωδιές στο σπίτι σας για να γιορτάσετε την εποχή. Εάν προτιμάτε να έχετε ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για να σας υπενθυμίσουν το άρωμα του αληθινού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πικάντικα αιθέρια έλαια για να ενισχύσετε (ή να αντικαταστήσετε αν δεν είστε ενθουσιώδης μάγειρας των Χριστουγέννων!) τις μυρωδιές ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι.

Πώς όμως χρησιμοποιείτε αυτά τα αιθέρια έλαια στο σπίτι;

Διαχυτής αρώματος

Οι διαχυτές είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια στο σπίτι σας. Με την ποικιλία των διαχυτών που διατίθενται τώρα, υπάρχει ένας κατάλληλος για σχεδόν κάθε χώρο στο σπίτι σας. Μπορείτε να επιλέξετε ένα αιθέριο έλαιο ή μείγμα για χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Ή χρησιμοποιήστε διαφορετικά αιθέρια έλαια σε διαφορετικές ώρες ή ακόμα και σε διαφορετικές ημέρες.

Ίσως πιο φρέσκα αρώματα, όπως εσπεριδοειδών το πρωί ή πιο χαλαρωτικά αιθέρια έλαια το βράδυ (ιδιαίτερα χρήσιμο την παραμονή των Χριστουγέννων όταν τα νεότερα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι πολύ ενθουσιασμένα ενώ θα έπρεπε να είναι για ύπνο!).

Συμβουλή – θυμηθείτε να καθαρίζετε τακτικά τον διαχυτή σας και ιδιαίτερα πριν αλλάξετε αιθέρια έλαια, έτσι ώστε να έχετε την πλήρη επίδραση του ελαίου και να μην μειώνεται λόγω ‘’μόλυνσης’’ από οποιοδήποτε παλαιότερο αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιήθηκε.

Στείλτε μία αρωματισμένη κάρτα για ευχές

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι στέλνουν τις Χριστουγεννιάτικες ευχές ηλεκτρονικά αυτές τις μέρες, με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου και ηλεκτρονικών μηνυμάτων να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, δεν υπάρχει τίποτα σαν το άνοιγμα μιας Χριστουγεννιάτικης Κάρτας που φέρει χειρόγραφες ευχές. Εάν στέλνετε χριστουγεννιάτικες κάρτες, μπορείτε να τις μεταφέρετε σε άλλο επίπεδο, ενσωματώνοντας ένα άρωμα Χριστουγέννων.

Για να το κάνετε αυτό, μην ρίχνετε αιθέρια έλαια απευθείας στην κάρτα. Θα έχει πολύ έντονη μυρωδιά και, ανάλογα με την κάρτα, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση προκαλώντας λεκέδες ή ίσως επηρεάζοντας την εκτύπωση ή τις εικόνες στην κάρτα.

Αντ ‘αυτού, ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα χαρτομάντιλο ή βαμβάκι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μαζί με τις κάρτες σε μια σφραγισμένη σακούλα ή κουτί και αφήστε το για μερικές μέρες, ώστε οι κάρτες να απορροφήσουν ένα διακριτικό άρωμα.

Κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να μυρίζει Χριστούγεννα!

Προσωπικά, νομίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και ζωογόνο από ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο για να φέρει αυτό το συγκεκριμένο άρωμα Χριστουγέννων στο σπίτι.

Αλλά αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα τεχνητό δέντρο (και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για τους δύο τύπους δέντρου από οικολογική άποψη), μπορείτε να προσθέσετε ένα άρωμα Χριστουγέννων.

Απλώς βάλτε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου σε μερικές μπάλες από μαλλί και βάλτε τις ανάμεσα στα κλαδιά.

Διακόσμηση με αιθέρια έλαια!

Ανάλογα με το είδος των διακοσμητικών που χρησιμοποιείτε, μπορείτε επίσης να προσθέσετε άρωμα σε αυτά. Αποφύγετε την προσθήκη αιθέριων ελαίων απευθείας σε πλαστικά ή βαμμένα διακοσμητικά. Τα καλύτερα διακοσμητικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό είναι συνήθως αυτά που κατασκευάζονται από ξύλο ή ύφασμα – ένα υλικό, δηλαδή, που συγκρατεί το αιθέριο έλαιο πιο εύκολα. Αλλά και πάλι, να είστε προσεκτικοί καθώς ορισμένα φινιρίσματα μπορεί να επηρεαστούν από την άμεση χρήση αιθέριων ελαίων.

Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την ίδια μέθοδο που προτείνεται παραπάνω για τις ευχετήριες κάρτες. Ή, σκεπτόμενοι εναλλακτικά, προσθέστε το χαρτομάντιλο ή το βαμβάκι εμποτισμένο με αιθέρια έλαια στο κουτί με τα διακοσμητικά όταν τα συσκευάσετε στο τέλος της σεζόν, ώστε να έχουν ένα άρωμα την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσετε. Γιατί να μην προσθέσετε αιθέριο έλαιο στο στεφάνι της εξώπορτας σας για να καλωσορίσετε τους επισκέπτες;

Ενισχύστε τα δώρα σας με χριστουγεννιάτικα αρώματα

Το τύλιγμα των χριστουγεννιάτικων δώρων σας σε αρωματικό χαρτί προσθέτει μια άλλη διάσταση στο δώρο σας. Επιλέξτε ένα άρωμα για να αρωματίσετε ένα συγκεκριμένο δώρο ή ίσως επιλέξτε ένα «άρωμα υπογραφή» για να το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα δώρα σας!

Όπως και πριν, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο «σφραγίζω και αποθηκεύω» για να αρωματίσετε το χαρτί για να αποφύγετε να καταστρέψετε το χαρτί με αιθέρια έλαια ή να κάνετε το άρωμα πολύ δυνατό.

Αν προτιμάτε, αντί να αρωματίζετε το χαρτί περιτυλίγματος, μπορείτε να αρωματίσετε τσάντες δώρου, κορδέλες ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία ή άλλα υλικά συσκευασίας όπως ύφασμα.

 

Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη χρήση αιθέριων ελαίων –

  • Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ισχυρά, οπότε να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα που χρησιμοποιείτε. Για τις περισσότερες μεθόδους, 1 ή 2 σταγόνες είναι υπεραρκετές. Θυμηθείτε, αν το χρειάζεστε, μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρέσετε το άρωμα αν το παρακάνετε!
  • Δεν βιώνουν όλοι τα ίδια αρώματα. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι ή μπορεί να έχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες ή ακόμα και ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητά τους να ανέχονται τις μυρωδιές. Λάβετε αυτό υπόψη σας εάν αυτό ισχύει για οποιονδήποτε στην οικογένειά σας ή για καλεσμένους και μετριάστε ανάλογα τη χρήση του αιθέριου ελαίου σας. Σεβαστείτε τους περιορισμούς και τις προτιμήσεις των άλλων.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μία μέθοδο τη φορά ή να μειώσετε την ποσότητα αιθέριου ελαίου που χρησιμοποιείτε για κάθε μέθοδο, για να διατηρήσετε τη χρήση ασφαλή και να αποφύγετε το άρωμα να γίνει υπερβολικό.
  • Φροντίστε να φρεσκάρετε τον αέρα ανοίγοντας τακτικά παράθυρα και/ή πόρτες. Αυτό είναι ένα όφελος για την υγεία γενικά και επίσης βοηθά στη βελτίωση του αρώματος των αιθέριων ελαίων σας.
  • Εάν διαπιστώσετε ότι δεν παρατηρείτε πλέον τη μυρωδιά των αιθέριων ελαίων σας (όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιείτε), μην υποθέσετε ότι χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερο αιθέριο έλαιο. Όταν χρησιμοποιούμε το ίδιο άρωμα τακτικά, μπορούμε να το συνηθίσουμε και ο εγκέφαλός μας απλά δεν το καταγράφει πια. Εάν δεν είστε σίγουροι αν το άρωμα είναι ακόμα αισθητό, αφιερώστε λίγο χρόνο έξω από το χώρο και προσέξτε τη μυρωδιά όταν επιστρέψετε. Ή ρωτήστε κάποιον που είναι νέος στο χώρο τη γνώμη του.
  • Τα αιθέρια έλαια μπορούν πραγματικά να προσθέσουν στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και να βοηθήσουν στη δημιουργία και διατήρηση παραδόσεων ή ακόμα και την έναρξη κάποιων νέων! Γιατί να μην δοκιμάσετε μερικά αιθέρια έλαια για τα Χριστούγεννα φέτος ;

Η ομάδα της Kirpitsas Ingredients σας εύχεται Καλή Χρονιά με υγεία, τύχη και κάθε ευτυχία! Ένα νέο έτος γεμάτο με όμορφες, αισιόδοξες στιγμές!