Πιθανότατα έχετε ξανασυναντήσει αρωματικούς σπόρους μαύρου κύμινου, ίσως πασπαλισμένους πάνω από το ψωμί σας. Γνωρίζατε όμως πως το λάδι που εξάγεται από αυτούς τους σπόρους θα μπορούσε επίσης να κάνει θαύματα στο δέρμα και τα μαλλιά σας; Εδώ εμβαθύνουμε στα οφέλη του ελαίου μαύρου κύμινου για να αποκαλύψουμε γιατί  θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική φυσική προσθήκη στη ρουτίνα ομορφιάς σας.

Τι είναι το έλαιο μαύρου κύμινου;

Προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Nigella sativa που φύεται στην Ανατολική Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Αυτός ο μικρός ανθοφόρος θάμνος παράγει καρπούς που περιέχουν μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μπαχαρικό και καρύκευμα. Ωστόσο, το ελαφρύ λάδι που εξάγεται από τους σπόρους χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα φυσικά διαλύματα. Μπορείτε να αγοράσετε λάδι μαύρου σπόρου και να το εφαρμόσετε απευθείας στα μαλλιά και το δέρμα σας ή μπορείτε να το αραιώσετε με ένα άλλο έλαιο βάσης (https://www.kirpitsas.gr/el/elproduct/mayro-kymino-black-cumin-oil/ )

Οι μαύροι σπόροι έχουν μια ποικιλία διαφορετικών ονομάτων. Αυτά περιλαμβάνουν μαύρο κύμινο, νιγκέλα, άνθος μάραθου και ρωμαϊκό κόλιανδρο. Συχνά χρησιμοποιούμε αυτούς τους σπόρους στη μαγειρική, αλλά μπορούν να συμπιεστούν και σε λάδι.

Σε τι είναι καλό το μαύρο κύμινο;

Το μαύρο κύμινο περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, βιταμίνες Α (ρετινοειδή), Β (νιασιναμίδη) και C (ασκορβικό οξύ). Όμως ένα από τα μοναδικά ενεργά συστατικά του είναι η θυμοκινόνη, ένας ισχυρός φυσικός καταπραϋντικός παράγοντας. Με μια τέτοια πλούσια ποικιλία συστατικών, αυτό το λάδι προσφέρει μια σειρά από υπερδυνάμεις φιλικές προς το δέρμα. Δεδομένων αυτών των εντυπωσιακών διαπιστευτηρίων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αναφερόμενα οφέλη για την υγεία του δέρματος του λαδιού από μαύρο κύμινο.

3 οφέλη του μαύρου ελαίου στην επιδερμίδα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η συνεχής τοπική εφαρμογή του λαδιού μπορεί να βοηθήσει στο να αφήσει το δέρμα να φαίνεται φρέσκο και αναζωογονημένο.5,6

Αποφράξεις πόρων
Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του μαύρου κύμινου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των φραγμένων πόρων και στον έλεγχο της λιπαρότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λάδι του μαύρου κύμινου είναι σχετικά χαμηλό στην κωμικογονική κλίμακα.

Δεν είστε σίγουροι τι είναι αυτό; Ουσιαστικά αυτή είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι για να αξιολογήσουν πόσο πιθανό είναι ένα λάδι να φράξει τους πόρους σας. Ξεκινά από το 0, πράγμα που υποδηλώνει ότι δεν θα φράξει τους πόρους σας, μέχρι το 5, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να τους φράξει. Το λάδι από σπόρους μαύρου κύμινου έχει βαθμολογία 2, που σημαίνει ότι έχει μέτρια – χαμηλή πιθανότητα να φράξει τους πόρους σας. Εκτός από αυτό, έχει επίσης βρεθεί ότι έχει καθαριστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, με την έρευνα να υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει την ικανότητα να βοηθήσει με την ακμή. Για το λόγο αυτό, μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από εξάρσεις χρησιμοποιούν λάδι από μαύρο κύμινο για προβληματικό δέρμα.

Αναζωογονητικό αποτέλεσμα
Με άφθονες βιταμίνες Α, Β και C, αυτό το λάδι βοηθά επίσης το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του.  Έτσι, υποστηρίζει την υγιή ελαστικότητα – και χάρη στην αφθονία λιπαρών οξέων, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Εξισορροπεί τον τόνο του δέρματος
Μαζί η βιταμίνη Α, τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα του μαύρου κύμινου συνεργάζονται για να ενυδατώσουν τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιταμίνη Α έχει την ικανότητα να αυξάνει τον επιδερμικό κύκλο (γνωστός και ως η δημιουργία των κυττάρων του δέρματος που ονομάζονται κερατινοκύτταρα, στο εσωτερικό στρώμα του δέρματος) και να αποκαθιστά το επιθήλιο, το οποίο είναι ένας τύπος ιστού σώματος που καλύπτει όλο το εσωτερικό και το εξωτερικό επιφάνειες στο σώμα. Εκτός από αυτό, τα αμινοξέα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προάγουν το τραυματισμένο δέρμα και ακόμη και διαχειρίζονται το κατεστραμμένο δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να μειώσει την εμφάνιση οποιουδήποτε αποχρωματισμού, ενθαρρύνοντας έναν πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

4 οφέλη του μαύρου ελαίου για τα μαλλιά

Αν ψάχνετε για ένα φυσικό φυτικό έλαιο για να θρέψετε τα μαλλιά σας, το μαύρο κύμινο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Υποστηρίζει την ανάπτυξη των μαλλιών
Το έλαιο μαύρου κύμινου είναι γεμάτο με βιταμίνες που μπορούν να έχουν οφέλη για την αναγέννηση των μαλλιών. Μια μελέτη από το 2014 διαπίστωσε ότι όταν αναμιγνύεται με λάδι καρύδας, το λάδι μαύρου σπόρου προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μειώνει την τριχόπτωση
Εκτός από την ικανότητα να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, το λάδι μαύρου σπόρου μπορεί επίσης να μειώσει την τριχόπτωση. Μια μελέτη το 2017 διαπίστωσε ότι μια θεραπεία μαλλιών που περιέχει λάδι μαύρου σπόρου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της τριχόπτωσης έως και 76%. Η χρήση λαδιού μαύρου σπόρου για την τριχόπτωση είναι συχνή.

Καταπραΰνει την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής
Το λάδι μαύρου σπόρου μπορεί επίσης να καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής, καθώς και να μειώσει το ξεφλούδισμα και την ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής.

Ενυδατώνει, συντηρεί και αποτρέπει τη φθορά
Ομοίως, το έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά σας να παραμείνουν ενυδατωμένα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στο λάδι εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών στα μαλλιά σας.

Πότε δεν πρέπει να καταναλώνουμε λάδι μαύρου κύμινου; 
Το μαύρο σπορέλαιο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως η δεξτρομεθορφάνη. Δεν υπάρχει επίσης καμία έρευνα για το πώς μπορεί να αντιδράσουν αυτά τα συμπληρώματα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Έχοντας αυτό κατά νου, θα είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα υγείας σας.

Μπορώ να παίρνω λάδι μαύρου κύμινου καθημερινά;
Τα συμπληρώματα μαύρων σπόρων είναι διαθέσιμα σε χάπι, κάψουλα και υγρή μορφή. Μπορείτε να καταναλώσετε αυτό το συμπλήρωμα ή να το χρησιμοποιήσετε τοπικά ως φυσικό προϊόν περιποίησης δέρματος. Η ακριβής ποσότητα δόσης δεν είναι πάντα ακριβής, επομένως είναι συνήθως καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες στο επιλεγμένο προϊόν σας. Αξίζει να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται όπως τα φάρμακα. Προσπαθήστε πάντα να επιλέγετε προϊόντα που έχουν λιγότερα πρόσθετα συστατικά.

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον τι θα λέγατε να το μοιραστείτε με κάποιον που θα το έβρισκε επίσης;