Τι είναι ο κουρκουμάς και ποια είναι τα οφέλη του;

Ο  κουρκουμάς είναι υπεύθυνος για να βοηθήσει να γίνουν πολλά καλά πράγματα. Έτσι, αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ, «είναι ο κουρκουμάς καλός για εσάς», τότε θα χαρείτε να ακούσετε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι. Με πολλούς τρόπους.

Για περισσότερα σχετικά με το γιατί ο κουρκουμάς είναι τόσο καλός για την υγεία μας, συνεχίστε να διαβάζετε. Αλλά πρώτα, προτού αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στα πολλά οφέλη του κουρκουμά, θα αφιερώσουμε ένα σύντομο λεπτό εξηγώντας τι είναι στην πραγματικότητα.

Τι είναι ο κουρκουμάς και ποια τα οφέλη του;

Ο κουρκουμάς είναι ένα πορτοκαλί, κίτρινου χρώματος μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκουμά. Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια τόσο ως συστατικό μαγειρικής όσο και ως φαρμακευτικό βότανο. Είναι τα κουρκουμινοειδή, γνωστά και ως κουρκουμίνες, που δίνουν στον κουρκουμά το εντυπωσιακό του χρώμα – τόσο πολύ που χρησιμοποιούνται συχνά για να χρωματίσουν τρόφιμα και καλλυντικά.

Εξάγεται από τη ρίζα του φυτού κουρκουμά, είναι μέρος της οικογένειας Zingiberaceae, η οποία περιλαμβάνει επίσης το τζίντζερ. Είναι ενδιαφέρον ότι το φυτό κουρκουμά σχετίζεται με το τζίντζερ και προέρχεται από την Ινδία και άλλα μέρη της Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.

Ιστορικά, χρησιμοποιείται κυρίως στην ιατρική της Αγιουρβέδα, κυρίως στη Νότια Ασία, για πολλές παθήσεις, όπως αναπνευστικά προβλήματα, ρευματισμούς, σοβαρή δυσφορία και κόπωση.

Όπως τα περισσότερα μπαχαρικά, ο κουρκουμάς έχει περισσότερα από ένα ονόματα – ρίζα κουρκουμά και ινδικό σαφράν. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται ούτε με τη ρίζα του κουρκουμά της Ιάβας, η οποία, παρά την αναφορά στον κουρκουμά, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Τι είναι η κουρκουμίνη και τι κάνει;

Η ένωση κουρκουμίνη, η οποία δίνει στον κουρκουμά το κίτρινο χρώμα του, έχει απομονωθεί από τους επιστήμονες ως το πιο σημαντικό ενεργό συστατικό του κουρκουμά.

Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να υποστηρίξει την πέψη .

Μεταξύ 2-6% του κουρκουμά αποτελείται από κουρκουμινοειδή, ενεργές φυτικές ενώσεις, όπου οι περισσότερες αποτελούνται από την κουρκουμίνη.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Έχετε ακούσει να παίρνετε μαζί κουρκουμά και μαύρο πιπέρι; Υπάρχει καλός λόγος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μαύρο πιπέρι βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει την κουρκουμίνη, επομένως μερικές φορές μπορεί να βρείτε κουρκουμά και μαύρο πιπέρι μαζί.

Σε τι είναι καλός ο κουρκουμάς;

Η παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, μια ολιστική προσέγγιση της ιατρικής που ξεκίνησε από την Ινδία, έχει επαινέσει εδώ και καιρό τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία και την ευεξία και τώρα δυτικές μελέτες ανακαλύπτουν τα εξής:

Βοηθάει στην διαχείριση του σωματικού βάρους

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τον κουρκουμά για άνδρες και γυναίκες, αλλά η πρώτη μας επιλογή είναι η ικανότητά του να βοηθά στη μείωση της σωματικής δυσφορίας. Μια μελέτη του 2013 σε γνωστό περιοδικό με την ονομασία Biofactors διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι ανακουφιστικό για τη δυσφορία και το πρήξιμο. Οι ερευνητές λένε ότι έχει αυτό το αποτέλεσμα μπλοκάροντας τα ένζυμα και άλλες πρωτεΐνες που δημιουργούν μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα.

Υποστηρίζει τις αρθρώσεις

Ένα άλλο πλεονέκτημα του κουρκουμά είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των αρθρώσεων σας από τη φθορά χάρη στην περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη. Αυτό περιλαμβάνει τη βοήθεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κίνησης και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων που μοιάζουν με αρθρίτιδα, σύμφωνα με έρευνες το 2016.

Οι κουρκουμίνες στον κουρκουμά έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες, τόσο που λέγεται ότι βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική από ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επιπλέον, πολλές άλλες μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις της κουρκουμίνης στην αρθρίτιδα και σημείωσαν βελτιώσεις σε διάφορα συμπτώματα.

Βοηθάει με τα προβλήματα πέψης

Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της περίσσειας αερίων, της κοιλιακής δυσφορίας και του φουσκώματος. Μια δοκιμή του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Nottingham διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη διεγείρει τη χοληδόχο κύστη να παράγει χολή, μια βασική ουσία που απαιτείται για τη διάσπαση του λίπους στα τρόφιμα .

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος

Εκτός από καταπραϋντικές ιδιότητες, ο κουρκουμάς λέγεται ότι έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθιστώντας τον αποτελεσματικό για τους τύπους και τις παθήσεις του δέρματος, όπως το δέρμα με τάση για ατέλειες και η ψωρίαση. Οι καταπραϋντικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του ευαίσθητου δέρματος.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ή διαφορετικές παραλλαγές του, όπως καθαριστικά προσώπου, μάσκες δέρματος και κρέμες νυκτός στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιποίησης της επιδερμίδας σας. Αυτό μπορεί να ρυθμίσει την παραγωγή ελαίου, να καθαρίσει το δέρμα και ακόμη και να διαχειριστεί την εμφάνιση της τριχοφυΐας του προσώπου.

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τα σπυράκια, χάρη στις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες που βοηθούν στα ξεσπάσματα της επιδεμρίδας και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ερυθρότητας και των ουλών.

Μπορεί να βοηθήσει με την παλινδρόμηση υγρών οξέων στο στομάχι

Ίσως να μην τα έχετε συνδυάσει μέχρι τώρα, αλλά ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να βοηθήσει με την παλινδρόμηση οξέος και τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Έρευνα για την παλινδρόμηση οξέος και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει δείξει ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλούνται από φλεγμονή και οξειδωτικό στρες και ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα με καταπραϋντικές ιδιότητες.

Ο κουρκουμάς και το εκχύλισμα κουρκουμίνης λέγεται ότι διαθέτουν αυτές τις ιδιότητες. Εξαιτίας αυτού, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει με την παλινδρόμηση οξέος.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της λήψης κουρκουμά;

Λοιπόν, ποιες είναι οι παρενέργειες της λήψης κουρκουμά; Αν και θεωρούνται σπάνιες αντιδράσεις, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες κουρκουμά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Στομαχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας
  • Κίτρινα κόπρανα
  • Πονοκέφαλο
  • Εξάνθημα

Καλό θα είναι πάντα για συμπληρώματα διατροφής ή οποιαδήποτε μη συνηθισμένη χρήση για εσάς ενός συστατικού, να ρωτήσετε πρώτα τον ιατρό σας!

Εν ολίγοις

Τώρα που ξέρετε τι είναι ο κουρκουμάς και γιατί είναι καλός για εσάς, θα τον προσθέσετε στη διατροφή σας;

Πριν πάρετε συμπληρώματα ή μέταλλα, είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε πρώτα όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Το βιολογικό καρυδέλαιο εξάγεται μέσω της συμπίεσης ολόκληρων καρυδιών.

Έχει μια λεπτή γεύση ξηρών καρπών και περιέχει μερικά από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών οξέων και των φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Η κατανάλωση βιολογικού καρυδέλαιου μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις. Ωστόσο, οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε ολόκληρα καρύδια και όχι σε καρυδέλαιο.

Όμως, εμείς εδώ στην Kirpitsas Ingredients θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να επισημάνουμε τα οφέλη  βιολογικού καρυδέλαιου. Έπειτα από έρευνα καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα πιο σημαντικά 6 ευεργετικά στοιχεία και να σας τα παρουσιάσουμε.

Προάγουν την υγεία της επιδερμίδας

Τα θρεπτικά συστατικά στο βιολογικό καρυδέλαιο μπορεί να προάγουν την καλή υγεία του δέρματος.

Μια κουταλιά της σούπας (13,6 γραμμάρια) καρυδέλαιο περιέχει περισσότερα από 8 γραμμάρια, ή πάνω από 5 φορές την πρόσληψη διατροφικής αναφοράς (DRI), ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).

Στο σώμα σας, κάποιο ALA μετατρέπεται στις μακρύτερες μορφές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ονομάζονται εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία βοηθούν στο σχηματισμό των δομικών συστατικών του δέρματός σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιέχονται στο καρυδέλαιο, μπορεί να διεγείρουν την αναζωογόνηση του δέρματος, να καταπολεμήσουν τις φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές και να προάγουν την επούλωση των πληγών.

Επιπλέον, το λάδι καρυδιάς περιέχει υψηλές ποσότητες του ωμέγα-6 λιπαρού οξέος λινολεϊκού οξέος (LA), του πιο κυρίαρχου λιπαρού οξέος στην εξωτερική στιβάδα του δέρματός σας .

Εν ολίγοις, η κατανάλωση βιολογικού ελαίου καρυδιού ενισχύει την πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος.

Μειώνουν την φλεγμονή

Η προσθήκη καρυδέλαιου στη διατροφή σας μπορεί να καταπολεμήσει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και άλλα θέματα υγείας.

Μια μελέτη 6 εβδομάδων σε 23 ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη έδειξε ότι μια διατροφή υψηλή σε ALA, ένα από τα κύρια λιπαρά οξέα στο λάδι καρυδιού, μείωσε την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα.

Τα καρύδια είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες που ονομάζονται ελλαγιταννίνες, τις οποίες τα βακτήρια του εντέρου σας μετατρέπουν σε άλλες ευεργετικές ενώσεις.

Αυτές οι ενώσεις μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να δρουν ως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλούνται από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι το λάδι καρυδιού μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να αυξήσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα των κυττάρων.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό διατηρούνται οι ευεργετικές ενώσεις στα καρύδια κατά την επεξεργασία του καρυδέλαιου. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το λάδι καρυδιάς δεν συμβάλλει περισσότερο από το 5% της αντιοξειδωτικής δράσης των ολόκληρων καρυδιών. Έτσι, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καρυδέλαιου.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το βιολογικό έλαιο καρυδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενός από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ολόκληρα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, πιθανότατα λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε ALA, LA και πολυφαινόλες. Δεδομένου ότι το έλαιο καρυδιού είναι επίσης πλούσιο σε αυτές τις ενώσεις, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Μια μελέτη σε 15 ενήλικες με υπέρβαρους ή παχύσαρκους και μέτρια υψηλά επίπεδα χοληστερόλης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρυδέλαιου βελτίωσε σημαντικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις του καρυδέλαιου στην αρτηριακή πίεση.

Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση καρυδέλαιου μπορεί να βελτιώσει τα αρνητικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των ματιών και των νεφρών, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Η κατανάλωση τροφών που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένου του καρυδέλαιου, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του καρυδέλαιου στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οφείλονται στην υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, η οποία διαφορετικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των καρυδιών σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα οποία βρίσκονται επίσης στο λάδι από καρύδι.

Μπορείς εύκολα να τα προσθέσεις στην διατροφή σου

Το καρυδέλαιο είναι εύκολο να βρεθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Συνήθως έχει ανοιχτό χρώμα και λεπτή, ξηρή γεύση. Τα πιο υψηλής ποιότητας καρυδέλαια είναι ψυχρής έκθλιψης και μη ραφιναρισμένα, καθώς η επεξεργασία και η θερμότητα μπορεί να καταστρέψουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά και να οδηγήσουν σε πικρή γεύση.

Δεν συνιστάται η χρήση καρυδέλαιου για τηγανητές πατάτες ή για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Η πιο κοινή χρήση του καρυδέλαιου είναι ως συστατικό σε ντρέσινγκ σαλάτας με ξύδι και καρυκεύματα. Έχει επίσης νόστιμη γεύση που περιχύνεται με λαχανικά στον ατμό.

Μπορείτε να βρείτε λάδι καρυδιού σε υγιεινά τρόφιμα και εξειδικευμένα παντοπωλεία, καθώς και στο διαδίκτυο. Συνήθως είναι πιο ακριβό από άλλα λάδια.

 

Από αρχαιοτάτων χρόνων το κερί ήταν ευρέως διαδεδομένο για ποικίλες χρήσεις. Είναι γνωστό πως το χρησιμοποιούσαν σαν γραφική ύλη, τοποθετώντας μια στρώση επάνω σε πλάκες προκειμένου να γράφουν πάνω σε αυτές.

Στην πορεία των χρόνων το κερί αρχίζει να χρησιμοποιείται περισσότερο για οικιακή χρήση. Τα κεριά αυτά παρασκευάζονται κυρίως από ζωικό λίπος.

Το μελισσοκέρι κάνει την εμφάνιση του από το Μεσαίωνα ακόμη.  Τι είναι όμως το μελισσοκέρι και από που προέρχεται;

Το θαυματουργό μελισσοκέρι, παράγεται από τις μέλισσες προκειμένου να φτιάξουν τις κυψέλες τους και ήταν το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κεριών, για την αντικατάσταση των όσων παράγονταν από ζωικό λίπος, για το απλό λόγω πως η μυρωδιά που ανέδυαν κατά την καύση ήταν πολύ πιο ευχάριστη.

αγνο μελισσοκέριΠως παράγεται το μελισσοκέρι;

Το κερί είναι ένα προϊόν, το οποίο εκκρίνεται από τους κηρογόνους αδένες που η μέλισσα έχει στο θώρακά της. Το πλάθει με τα πόδια και τις σιαγόνες προκειμένου να δημιουργήσει τις κηρήθρες. Οι κηροπλάστριες είναι νεαρές μέλισσες 10 – 15 ημερών, και είναι απαραίτητες για να χτιστούν οι κηρήθρες. Το κερί το οποίο χρησιμοποιούν προκειμένου να καλύψουν το ώριμο μέλι, περιέχει αντιβιοτικές ουσίες, γεγονός που το κάνει ικανό να διατηρεί το μέλι.

Το χρώμα του κεριού μπορεί να διαφέρει και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μπορεί να γίνουν διαφορετικές προσμίξεις ή να είναι διαφορετικής ποιότητας. Συνήθως η απόχρωση του κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο καφέ. Κερι με μεγαλύτερη καθαρότητα θεωρείται το ανοιχτόχρωμο. Συγκεκριμένα, το αγνό κερί που παράγεται από τη μέλισσα είναι λευκού χρώματος, ωστόσο καθώς ενσωματώνεται με τη σκόνη, τη γύρη και την πρόπολη, αποκτά όλο και πιο σκούρα απόχρωση.

 

Ποιες όμως είναι οι ιδιότητες του κεριού;

Το κερί λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται στην επούλωση πληγών, εγκαυμάτων, γενικών δερματικών παθήσεων καθώς και για οδοντική χρήση, όπως για την μείωση της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όμως στα καλλυντικά;

Συχνά μπορούμε να συναντήσουμε το μελισσοκέρι σε προϊόντα καλλυντικής χρήσης όπως, αντηλιακά, make up και βρεφικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει όπως προαναφέραμε λόγω τον ευεργετικών του ιδιοτήτων. Το μελισσοκέρι προσφέρει στην επιδερμίδα πέρα όλων των θρεπτικών του ιδιοτήτων και άμεση ενυδάτωση σε βάθος.

 

Έχετε λοιπόν στην διάθεση σας λίγο μελισσοκέρι και δεν γνωρίζετε πως αν το αξιοποιήσετε;

Παρακάτω σας προτείνουμε ορισμένες καλλυντικές χρήσεις που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν και θα βρείτε πολύ χρήσιμες.

 

Μελισσοκέρι για σκασμένα χείλη

Την επόμενη φορά που θα έχετε σκασμένα χείλη, δοκιμάστε κερί μέλισσας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα βάλσαμο για τα χείλη που περιέχει κερί μέλισσας ή να φτιάξετε το δικό σας χρησιμοποιώντας αυτή την απλή συνταγή.

 

DIY lip balm από μελισσοκέρι

Υλικά

  • 2 κ.σ. φιλτραρισμένο κερί μέλισσας
  • 2 κ.σ. βούτυρο καριτέ
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • καθαρά και στεγνά δοχεία για lip balm
  • δοχείο πιρεξ ή μια μπασίνα για να λιώσετε τα υλικά
  • χάρτινο ποτήρι για έκχυση
  • 5–10 σταγόνες έλαιο μέντας ειδικό για υψηλή θερμοκρασία (προαιρετικά, για άρωμα)

Οδηγίες

μελισσοκέρι βιολογικό Ζεσταίνουμε το νερό σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για να λιώσουν τα υλικά.

Κρατήστε τα συστατικά πάνω από τη φωτιά καθώς προσθέτετε το λάδι στην προτίμηση αρώματος που επιθυμείτε (εμείς προτείνουμε μέντα). Στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά.

Τραβήξτε τη μία άκρη του χάρτινου ποτηριού για να δημιουργήσετε ένα μικρό ράμφος για να χύνετε το υγρό μείγμα στα μικρότερα βαζάκια.

Αφού το μείγμα έχει περάσει αρκετές ώρες για να σκληρύνει (στα βαζάκια για lip balm που το έχετε τοποθετήσει) και να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, καλύψτε τα δοχεία με τα καπάκια τους.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε φυσικό, κατάλληλο για τρόφιμα λάδι μέντας. Το αιθέριο έλαιο μέντας δεν είναι το ίδιο πράγμα.

DIY Λοσιόν σώματος από μελισσοκέρι σε μορφή μπάρας 

Το κερί μέλισσας ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό προστατεύοντας την επιδερμίδα και αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας στην επιδερμίδα. Έτσι,  το καθιστά ένα εξαιρετικό συστατικό για κρέμα σώματος (Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα)!

Υλικά

  • 7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κίτρινα σφαιρίδια κεριού μέλισσας
  • 7 κ.σ. βούτυρο καριτέ
  • αρωματικό λάδι μελιού (προαιρετικό)
  • καλούπια σαπουνιού σιλικόνης
  • Δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων σαν μεζούρα Pyrex
  • ένα δοχείο για αποθήκευση

Εκτέλεση

μελισσοκέριΑνακατέψτε 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 4 κουταλιές της σούπας κίτρινο κερί μέλισσας σε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε το για 30’’ μέχρι να λιώσει.

Βγάλτε το μπολ προσεκτικά από τον φούρνο μικροκυμάτων γιατί μπορεί να είναι πολύ ζεστό.

Προσθέστε 7 κουταλιές της σούπας βούτυρο καριτέ και ανακατέψτε το μείγμα.

Προσθέστε 1-3 σταγόνες έλαιο με άρωμα μελιού (ή όποιο άλλο θέλετε). Ανακατεύουμε καλά.

Ετοιμάζουμε 6 φόρμες σιλικόνης και ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα σε καθεμία.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και να σκληρύνει για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα, εάν χρειάζεται.

Μόλις σκληρύνει, φροντίστε να αποθηκεύσετε τις μπάρες λοσιόν σε δροσερό, ξηρό μέρος για να αποφύγετε το λιώσιμο.

 

Εσείς πως χρησιμοποιείται το μελισσοκέρι; Αν βρίσκετε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον μοιραστείτε το με τους φίλους σας κάνοντας share.

 

 

Είτε είστε άνθρωποι που σας αρέσει να κατασκευάζετε πράγματα μόνοι σας είτε σας αρέσει να πειραματίζεστε με νέες ιδέες και προϊόντα είτε έχετε κάνει την είσοδό σας, σε ένα νέον κόσμο πιο βιώσιμο όπου θέλετε να γνωρίζετε με ακρίβεια την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε και βάζετε στο σώμα σας, τα φυσικά αποσμητικά και οι DIY δημιουργίες αυτών δεν σταματάνε να μας εντυπωσιάζουν ποτέ για την αποτελεσματικότητα τους.

Κάποιοι καλοί λόγοι για να δοκιμάσει κανείς να φτιάξει μόνος του το αποσμητικό του είναι διότι θα επιλέξει από μία γκάμα απόλυτα φυσικών υλών, θα είναι αποτελεσματικό και σίγουρα περισσότερο συμφέρων για την τσέπη του. Επιπροσθέτως, ένα από τα μεγαλύτερα ατού των φυσικών αποσμητικών για την υγεία μας είναι πως δεν ερεθίζουν την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης και επιπλέον, είναι ένας σίγουρος τρόπος να γνωρίζεις πως δεν περιέχουν αλουμίνιο*.

Αν νιώθετε και εσείς πως επιθυμείτε να κάνετε κάτι καλύτερο για την επιδερμίδα σας είτε θέλετε να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες εξαιρετικές ιδέες για 2 ειδών διαφορετικής χρήσης αποσμητικά.

Αποσμητικό σε μορφή κρέμας

Υλικά Συσκευασίας:

  • Γυάλινο βάζο
  • Καπάκι

Συστατικά:

  • ¼ της κούπας καφέ βιολογικό έλαιο καρύδας
  • ¼ της κούπας καφέ Κόρν Φλάουρ ή Καλαμποκάλευρο
  • 5-6 κ.σ διαττανθρακιή σόδα χωρίς αλουμίνιου (η γνωστή σε όλους μας μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο)
  • 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο επιλογής σας (εμείς προτείνουμε ανάμεσα σε λεβάντα και περισσότερο κιτροειδή αιθέρια έλαια όπως λάιμ, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ κ.α και για πιο ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας αλλά και για τις αντισηπτικές τους ιδιότητες)

Τρόπος παρασκευής:

Τους θερινούς μήνες (λόγω ζέστης), το έλαιο καρύδας θα είναι ήδη υγρή μορφή, οπότε δεν θα χρειαστεί να το λιώσετε. Η διαδικασία είναι απλή και πολύ γρήγορα. Ανακατεύετε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά μαζί και έπειτα μοιράζετε το μείγμα είτε σε διαφορετικά μικρά βαζάκια είτε σε ένα.

Αποσμητικό σε μορφή Roll On

Υλικά Συσκευασίας:

Γυάλινο Roll-On Μπουκαλάκι ή Πλαστικό (ανάλογα ποιο θα βρείτε)

Συστατικά:

  • 45γρ. έλαιο καρύδας ( fractionated: έχει διαφορετική σύσταση από το κανονικό και δεν αφήνει λιπαρότητα)
  • 13 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο λιβάνι
  • 10 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο
  • 5 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο λεμόνι
  • 5 σταγόνες βιολογικό αιθέριο έλαιο λεβάντα

Τρόπος Παρασκευής:

Ρίχνετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ. Ανακατεύετε καλά και έπειτα τοποθετείτε το μίγμα στο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο Roll On που έχετε προμηθευτεί.

 

Προσωπικά έχουμε δοκιμάσει και τις δύο εκδοχές αποσμητικών και δουλεύουνε υπέροχα! Μάλιστα η δημιουργία χειροποίητών «σπιτικών» αποσμητικών, έχει μετατραπεί σε τόσο μεγάλο μεράκι που δεν βλέπουμε την ώρα να φτιάξουμε τόσο για εμάς όσο και για τους αγαπημένους μας.

Σε περίπτωση που δοκιμάσετε τις συνταγές μας θα χαρούμε να λάβουμε feedback σας στα σχόλια μας.

Καλό καλοκαίρι και καλές δοκιμές!

 

*Έρευνες έχουν δείξει πως το αλουμίνιο γενικά και όχι κατ’ αποκλειστικότητα στα αποσμητικά σχετιστεί με καρκίνο του μαστού και την νόσο Αλτσχάιμερ.

 

 

Έφτασε η στιγμή να σας γνωρίσουμε τα δύο νέα μέλη της οικογένειας μας. Ανήκουν στην κατηγορία των φυτικών ελαίων και έχουν πολλαπλές χρήσεις.

Πρόκειται για τα φυτικά έλαια από Σαμπούκο και Φραγκοστάφυλο. Και τα δύο χρησιμοποιούνται κατά αποκλειστικότητα στην κοσμητική – και την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων. Ας πούμε δυο λόγια για το κάθε ένα από αυτά.

Σαμπούκος Βιολογικός

Ο σαμπούκος είναι ένα από τα σπάνια φυτά που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Υπήρξε ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης. Η λαϊκή δοξασία αναφέρει ότι, ο σαμπούκο

ς που φυτεύεται σε ένα σπίτι, προστατεύει τους ενοίκους του από τα κακά πνεύματα και τον κεραυνό.

Σε όλα τα μέρη του κόσμου ο σαμπούκος χρησιμοποιείται για

φαρμακευτικός σκοπούς παραδοσιακά στην πρακτική ιατρική. Οι χρήσεις του ήταν ποικίλες, άλλωστε κάθε τμήμα του φυτού χρησιμοποιούνταν για διαφορετικό σκοπό, σαν, διουρητικό, καθαρτικό, αιμοστατικό, αντιδιαβητικό. Ακόμη και σήμερα οι ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη χρησιμοποιούνται κατά την παραδοσιακή τους χρήση για την δημιουργία, εγχυμάτων, αφεψημάτων, σιροπιών, λοσιόν, καταπλασμάτων. Επίσης πολλές ενεργές ουσίες του σαμπούκου χρησιμοποιούνται από την φαρμακοβιομηχανία.

Το βιολογικό έλαιο του Σαμπούκου προέρχεται από

τον καρπό και τα φύλλα του φυτού. Έχει χαρακτηριστική οσμή. Είναι ένα έλαιο υψηλό σε περιεκτικότητα Α-λινολενικού οξέος, βιταμίνες Α-Β-C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και αμινοξέα.

 

Φραγκοστάφυλο Βιολογικό

Tα φραγκοστάφυλα είναι μικρά, θρεπτικά φρούτα που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι καρποί του φραγκοστάφυλου είναι μικροί και, το χρώμα μπορεί να είναι πράσινο, κίτρινο-λευκό, ροζ, κόκκινο ή σκούρο μοβ. Η γεύση τους ποικίλλει από στυφή έως γλυκιά.

Το φραγκοστάφυλο θεωρείται superfood καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Η βιταμίνη C που περιέχει, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ζωτικής σημασίας για το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά, και το δέρμα. Η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία λιπαρών οξέων, ενώ η βιταμίνη Β6, την οποία πολλά ένζυμα και κύτταρα στο σώμα μας χρειάζονται για να δράσουν, βοηθάει στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Ο χαλκός είναι σημαντικός για την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Το μαγγάνιο υποστηρίζει το μεταβολισμό, τον σχηματισμό οστών, την αναπαραγωγή και την ανοσοαπόκριση, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα φραγκοστάφυλα, ασκούν ευεργετική δράση κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.

Το έλαιο σπόρων φραγκοστάφυλου είναι  ιδιαιτέρως σπάνιο. Το σκούρο, κίτρινο-πράσινο έλαιο έχει μια χαρακτηριστική, ελαφριά γεύση καρπού και μια ειδική σύνθεση λιπαρών οξέων. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα άλφα- και γάμμα-λινολενικά οξέα, καθώς και στο σπάνιο στεαριδονικό οξύ.

Το έλαιο σπόρων φραγκοστάφυλου περιέχει πολυακόρεστα και «φιλικά» προς το περιβάλλον λιπαρά οξέα. Το λάδι ενισχύει και ενεργοποιεί το μεταβολισμό του δέρματος και επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. Στα καλλυντικά, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ξηρού, φλεγμονώδους, ώριμου και υπερευαίσθητου δέρματος, καθώς και στο ρυπαρό και επιρρεπές σε ακμή δέρμα. Το έλαιο σπόρων φραγκοστάφυλου είναι δημοφιλές για χρήση σε αντιγηραντικά προϊόντα και έλαια προσώπου.

 

Το βιολογικό έλαιο MCT είναι ένα υγιεινό συμπλήρωμα διατροφής με τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCT), το οποία περιέχουν 6 έως 12 άτομα άνθρακα και είναι λίπη τα οποία συναντώνται στο έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, διαπιστώθηκε ότι η λήψη βιολογικού ελαίου MCT πριν την άσκηση μπορεί να συμβάλλει και να βοηθήσει στην καλύτερη καύση λίπους αντί για ενέργεια που παρέχεται από τους υδατάνθρακες. Το βιολογικό έλαιο MCT είναι υγρό, άχρωμο και άοσμο προϊόν και τα βασικά λιπαρά του οξέα που περιέχει είναι C8 (καπριλικό οξύ) και C10 (καπρικό οξύ). Τα MCT συνεργούν τον οργανισμό να χάσει λίπος,  έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από άλλα λιπαρά, σπάνια αποθηκεύονται ως λίπος, βοηθούν στον έλεγχο της όρεξής μας και αυξάνουν την ικανότητα καύσης θερμίδων. Κατάλληλο για διαβητικούς καθώς ενισχύει την ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιείται κάλλιστα σε smoothies, ροφήματα καφέ και ντρέσινγκ σαλατών. Τέλος, η κύρια διαφορά του με το απλό έλαιο καρύδας είναι ότι το απλό έλαιο καρύδας περιέχει 60% MCTs ενώ το λάδι MCT περιέχει 100% MCTs.

Τα φυτικά έλαια προέρχονται από το λιπαρό τμήμα του φυτού, συνήθως τους σπόρους, το κουκούτσι ή και τον ίδιο τον καρπό. Τα φυτικά έλαια λειτουργούν και ως έλαια βάσης για την αραίωση των αιθέριων αλλά και άλλων ελαίων πριν την τοπική τους εφαρμογή. Για παράδειγμα η Αλόη χρησιμοποιείτε συχνά σαν λάδι βάσης λόγω της πηκτής και άοσμης υφής της.

Κάθε έλαιο προσφέρει έναν διαφορετικό συνδυασμό αρωματικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων/χαρακτηριστικών. Τα φυτικά έλαια δεν έχουν δυνατή μυρωδιά και μπορεί να τα συναντήσουμε σε λοσιόν, κρέμες, έλαια σώματος, Lip balm και σε άλλα προϊόντα περιποίησης και ενυδάτωσης του δέρματος.

Αν θέλετε μια επιδερμίδα λαμπερή, ενυδατωμένη, ελαστική, χωρίς τα σημάδια του χρόνου αλλά χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία και να βομβαρδίζετε τον οργανισμό σας με parabens, πετρελαιοειδή, συνθετικά χρώματα και αρώματα η λύση είναι μια!